Фенове на гребните спортове в бързи води се събират на събор в Кресненско дефиле
Секция: Туризъм
02 Септември 2015 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фенове на гребните спортове в бързи води се събират на събор в Кресненско дефиле

/КРОСС/ Българското каяк общество ще събере любителите на гребните спортове в бързи води на Седмия национален събор „Каяк в бързи води 2015", който ще се проведе на 5 септември на река Струма. Стартът на събитето ще бъде даден в 11:00 ч. в района на Кресненското дефиле при първия тунел.
И тази година състезателният елемент ще е насочен към отборно спускане по целия участък на река Струма в района на Кресненското дефиле. Основният акцент ще е отборната надпревара с едноместни каяци, но тази година ще има и от небезизвестните надуваеми двуместни лодки, които са по-достъпни за хората, заради стабилността си и лесното управление. Така каякарите, както и техните приятели и сподвижници, ще имат възможността да се спуснат заедно по трасето. В следобедните часове, в участъка на къмпинг зоната, ще бъде предоставена възможност и на най-малките да премерят сили, като застанат редом с родителите си в една лодка и преминат през специално изработено за тях трасе.
Събитието се организира ежегодно от Българско каяк общество, което е сдружение с нестопанска цел. Членовете му вече над десет години спомагат за популяризирането на спусканията в бързи води, като организират информационни кампании и курсове за обучение. През изминалите години са се доказали като неуморни защитници на реките и нееднократно, съвместно с други НПО-та, са се противопоставяли на унищожаването с ВЕЦ на реките в България. Лошото стопанисване и пословичното беззаконие по реките са факти, които каякарите не могат да приемат и те помагат винаги, когато има възможност.
Спусканията в бързи води стават все по-популярни в световен мащаб. Начинанието дава рядката възможност на човек да се докосне до стихиите на дълбоките каньони и да намери общ език с тях. Все още има прекрасни непристъпни кътчета по света и каяк туризмът е един от начините те да бъдат достигнати. Всичко това изисква не леко обучение и голямо търпение, докато бъдат натрупани знание и опит, но това се отплаща напълно. В България се развива на хоби ниво и ако смятате, че ще се справите с дългите пътувания, постоянно мократа екипировка и студените температури, то остава само да се свържете с Каяк обществото и да се впишете в редиците им.
Каякът в бързи води произхожда от спортната си разновидност "воден слалом". Изоставен като дисциплина в България през последните десетилетия, въпреки че е олимпийска дисциплина, на този спорт му предстои да се развива наново. Вече има инициатива и опити на няколко наши професионални гребци да възобновят дейността и да се впишат в редиците на професионалния спорт. За целта е нужно преди всичко подкрепа от държавните администрации за изграждането на адекватни и безопасни съоръжения за тренировки и състезания. Каякарите от Българското каяк общество също имат нужда от тях и затова често застават зад тази идея.
През последните години, покрай наводненията, често се е налагало да си сътрудничат с отговорните институции и в някои случаи са оказвали безценна помощ при издирвателни дейности. Безопасните терени биха спомогнали и за обучаване на спасителни екипи, като им се създаде среда, в която да отработват техники за спасяване. За всичко това ще е нужно много търпение и работа.
В повечето големи градове има клубове, които развиват спорта в бързи води и броят на любителите нараства всяка година. Националният събор по каяк в бързи води е едно от основните събития и цели да обедини всички, както и да спомогне за развитието и популяризирането на спорта.