Калоян Паргов, БСП: Целта на БСП–София е да разбие монопола на ГЕРБ в Общинския съвет
Секция: Интервюта
02 Септември 2015 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов, БСП: Целта на БСП–София е да разбие монопола на ГЕРБ в Общинския съвет

/КРОСС/ Калоян Паргов, водач на листата на БСП за общински съветници в столицата, в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус"

Водещ: На 1 септември БСП даде старт на събирането на подписка за регистрация на партията в местните избори. Инициативата започна в присъствието на кандидата за кмет на Столична община проф. Михаил Мирчев, всички 24 районни кметове и 32-ма селски кметове, както и 61 кандидати за общински съветници. Г-н Паргов, какво целите с подписката, освен чисто формалното събиране на подписи? Какви хора ви подкрепят?
Калоян Паргов: Тази подписка, която стартирахме и приключи днес, тъй като подписите са събрани и утре /2 септември б.р./ някъде към обяд националното ръководство в лицето на Михаил Миков ще регистрира БСП - Лява България за местните избори, тъй като знаете, че регистрациите ще текат до 9-ти септември. Подписката е символична и имаше за цел да покаже лицата на кампанията, които се събраха пред Народния театър, радвахме се на подкрепата на видни интелектуалци, артисти и спортисти, които подкрепиха нашите кандидати и БСП. Видяхме проф. Стефан Данаилов, лично лидерът на партията на „Европейските социалисти" - Сергей Станишев също дойде, за да подкрепи БСП София. Николай Сираков, председателят на съюза на писателите, Таню Керяков, Джони Велинов, Димитър Томов, Евгения Живкова и много други. Благодаря на всички тях и на всички граждани минали около Народния театър, които подкрепиха с подписа си БСП за предстоящите местни избори. 
Водещ: Изредихте интересни и уважавани имена. Всичко това, предполагам ви дава кураж по-категорично да заявите своите кандидатури. Да се върнем към резултатите от избори 2011г., когато БСП печели кметските места в едва 8 областни града, а кандидатът на ГЕРБ за столицата - Йорданка Фандъкова още на 1-и тур има резултата от над 53% срещу 22% за кандидата на БСП - Георги Кадиев. Как днес гледате на тези резултати, отчитате ли грешки, които няма да повторите в предстоящата кампания? 
Калоян Паргов: Има голяма разлика между местните избори 2011г. и 2015г. На първо място знаете, че изборите 2011г.бяха по средата на мандата на първото правителство на ГЕРБ. Имаше умора и апатия и по-точно израз на недоволство от първите 2 години на това управление, въпреки това обаче, те се проведоха 2 в 1 с президентски избори, които дадоха едно по-голямо участие на избирателите на тези избори. Днес 2015г. е година, която е също сложна и противоречива на фона на дефицитите, на фона на хаоса, който виждаме в здравната система, в образователната система, осигурителната система. Проблемът с енергетиката вместо да търпи развитие и промени, търпи влошаване. Виждаме и протестите на бизнеса, които в рамките на последните 1-2 месеца се разразиха по отношение цените на електроенергията. Утре стартира парламентарният сезон. БСП има няколко приоритета, които ще се развият в рамките на следващите месеци, които ще залегнат и в нашата предизборна кампания. Именно на първо място това е справедливо данъчно облагане, социалната част на бъдещия бюджет 2016г. Проблемът с бежанците, по който само БСП, която е единствената партия с последователна политика, и разбира се, един друг въпрос, който може би има отправна точка и към 2012г., поради която същият проблем беше на дневен ред през август месец, това е цените на горивата. Всичко това ние ще използваме в нашата кампания, съчетано с местните проблеми, които в София не са малко. В рамките на последните няколко месеца, ние развиваме кампания под мотото - „Другото лице на София", не като физиономия на бъдещия кмет, а като философия на управлението. Целта на тази кампания е да сменим модела на управлението. В София да разбием монопола на ГЕРБ в общинския съвет, защото мисля, че гражданите на София заслужават много повече от това, което им се предлага в момента. 
Водещ: Ако допуснем, че успеете да разбиете този монопол в общинският съвет, каква алтернатива ще предложите за развитие на столицата? 
Калоян Паргов: На първо място, говорим за бюджета на столицата, който не е малък. Той е най-големият бюджет, разбираемо, най-богатата община - милиард и половина. Начина, по който се разпределя този бюджет е несправедлив, защото той се разпределя за сметка на крайните квартали, за сметка на по-голямата част от жителите и гражданите на столицата, тъй като техните проблеми с години стоят нерешени. Въпросът е колко пъти през годините преасфалтирахме и "Цариградско шосе" и големите булеварди през тези 20 години, особено през последните 2 мандата от управлението на ГЕРБ. Колко пъти преправяхме бул. Витоша и колко пъти вашата малка уличка, на която вие живеете, е асфалтирана за тези 25 години? Отговорът е в 99% от случаите - 0. Ето това трябва да се промени, защото всяка улица е важна за нас. 
Водещ: Какъв брой общински съветници очаквате все пак? 
Калоян Паргов: В момента имаме 15, поставили сме си целта да разбием монопола, което означава да не допуснем абсолютното мнозинство за 3-ти път на ГЕРБ, да имаме блокиращо мнозинство, което да не позволи на ГЕРБ да си разиграва коня в София и да спрем безхаберието в тяхното управление. 
Водещ: Тъй като те имат в момента 33-ма общински съветници. 
Калоян Паргов: Те имат 33-ма, с 2-ма повече от 31, което дава право на самостоятелни решения. 
Водещ: На 25-ти юли, по време на градската конференция на БСП заявихте, че партията трябва да е голямата изненада на местните избори. Какво значи това и готови ли сте да я реализирате? 
Калоян Паргов: Вижте, БСП е партия с вече близо 125 годишна история. Минала е през различни периоди, била е забранявана, сменяла си е името, нейните членове и симпатизанти са били подлагани на гонения, но всичко това, което в момента се случва, с всичките тези прогнози за апокалипсис, за срив на БСП, за загуба, за трето място, всичките тези неща, както и ваши колеги журналисти всеки ден в различни предавания бълват тези прогнози, винаги се оказват фалшиви. Това е така, защото БСП е доказвала, че винаги, когато е била най-подценявана, когато е била най-зле е показвала най-доброто от себе си.Парадоксално звучи, но примери в историята на партията много. 
Водещ: Имате самочувствието, че вашият кандидат може да бъде следващият кмет на столицата?. 
Калоян Паргов: Знаете, че 6-7 месеца търсехме алтернативна кандидатура - нестандартна, защото всички имена, включително и на Корнелия Нинова и на Костадин Паскалев и моето име са в рамките на стандартните номинации, тъй като те са очаквани.Нормално е, все пак ние сме политически обвързани с БСП и представители в публичното пространство и те са нормални, близки до това, което всеки един може да предложи и очаква. Но кандидатурите на Евгения Живкова, Михаил Мирчев и редица други, които бяха издигнати не са очаквани кандидатури и затова искахме да поднесем изненада, както за нашите опоненти, така и за всички избиратели, за да погледнат на нашата кампания с по-различни очи. Мисля, че успяхме с номинацията на проф. Михаил Мирчев, защото за първи път ще участва социолог в предизборната кметска надпревара. Интересно е да видим как един социолог, който 20-25 години е играл ролята на коментатор, как ще се справи като кандидат за кмет и то на една столетна партия, каквато е БСП. 
Водещ: Още преди месец заявихте, че партията ще се яви на изборите във формацията БСП-Лява България и няма да се коалира с други леви формации. Очевидно, ще спазите тази заявка, но не се ли изкушихте от по-големите шансове, които дава коалиционната кандидатура? 
Калоян Паргов: Тъй като за втори път цитирате част от моят доклад на градската конференция, там казах, че ще направихме всичко възможно да разширим формата отвъд пределите на БСП в последните 6-7 месеца и за съжаление не успяхме. Провалихме се. Не успяхме да убедим други партии в ляво, претендиращи, че са в ляво, като АБВ и други, да влезне в една обща, не коалиция, но по-скоро партньорство в тези избори подкрепяйки едни и същи мажоритарни кандидати, но явявайки се с отделни пропорционални общински листи. За съжаление, не видяхме и не срещнахме разбиране от тяхна страна подкрепа, което наложи на 25-ти конференцията да вземе това решение, че ще се яви във формата БСП-Лява България и вървим убедително в този формат. В рамките на следващите 1-2 седмици, завършвайки преговорният процес с тях, ще подготвим документите за регистрация и някъде около 14-15 септември ще се регистрираме в общинската избирателна комисия, като БСП - Лява България.