От 8 000 км. робот-асистент направи виртуална визитация в болница "Св. Марина"
Секция: Здраве
02 Септември 2015 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 8 000 км. робот-асистент направи виртуална визитация в болница "Св. Марина"

Плевен /КРОСС/ От няколко дни болница "Света Марина" в Плевен разполага с една изключително нова придобивка, която е крачка напред към утвърждаването й като една високотехнологична болница и болница на IT технологиите.
"Става въпрос за една нова роботизирана система, която позволява да бъде управлявана дистанционно и да се изпълняват функции от типа на виртуална визитация - посещение при пациент с проблем от разстояние", обясни проф. Славчо Томов д.м.н.
Пред медиите проф. Григор Горчев - член кореспондент на БАН, който е в САЩ по специална покана на Американската асоциация по лапароендоскопска хирургия - като гост-лектор и като председател на едно от заседанията по време на форума, направи демонстрация на управление на системата на живо от САЩ. От близо 8000 км. той задейства системата чрез своя компютър и направи визитация на една от пациентките, оперирана вчера в МБАЛ "Света Марина".
Чрез робота-асистент пациентката, която предстои да бъде изписана на 3 септември, сподели с проф. Горчев подробности относно следоперативното си състояние.
Проф. Томов коментира, че личният контакт на лекаря с пациента, дори осъществен чрез роботизирана система е изключително важен и така пациентите се чувстват много по-спокойни. "За мен роботът Грег е крачка напред към бъдещето", категоричен е професорът.
Роботът, който вече си има име - Грег, е висок около 1,20 м, придвижва се безпрепятствено и съвсем безшумно по коридорите, в кабинетите и болничните стаи, снабден е с екран, на който се вижда лицето на лекаря и е с вградени звукови колони, за да се чува гласът му. По този начин се създава усещането за непосредствена близост с отсъстващия експерт от екипа на болницата, а пациентите могат да са в пряк контакт с лекаря, на който са се доверили, дори когато той не е физически край тях.
Роботът е единствен за сега в България, но не се чувства самотен сред колегите си от МБАЛ „Света Марина-Плевен", защото вече е всеобщ любимец, а и съвсем скоро ще пристигне още един негов „колега".
С помощта на асистент-роботите ръководството на МБАЛ „Света Марина-Плевен", една от най-високотехнологичните болници в Югоизточна Европа, се надява да реши един болезнен проблем на съвременното здравеопазване - максималната оптимизация на времето на висококвалифицираните специалисти и експерти, така че нито пациентите, нито лекарите да са ощетени. По този начин, реализирайки в България концепцията за „пренесено присъствие" от съвременната роботика и телемедицина, екипът на болницата прави още една крачка към „света на бъдещето", информира Дарик.