Готвят скок в цената на хляба
Секция: ИКОНОМИКА
02 Септември 2015 21:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готвят скок в цената на хляба

София /КРОСС/ Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители. Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.
Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска мелница, от която пазарят всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното заради сериозното отражение на поскъпналия от 1 август ток в процеса на мелене на зърното. "Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца.
В момента няма търговия. Производителите искат цена от 320-330 лв. за тон, но няма търсене, няма и кораби, казват търговци. Те коментират, че спадът в цената на зърното от времето на жътвата е не повече от 30 лв. на тон, като допълват, че търговията ще се раздвижи около средата на септември, когато ще започнат да идват кораби и да товарят за износ. Фермери от Добричко обаче са категорични, че 300 лв. за тон пшеница франко пристанище е ниска цена. Има и срив в цената на слънчогледа в началото на жътвата му, казват стопаните. Докато преди старта на жътвата търговци са предлагали да купуват тон от маслодайната култура за 700 лв., то сега офертите са с по 50 лв. надолу, пише "Стандарт".