МОН: Влагаме 65 млн. лв. за научна инфраструктура
Секция: Наука
03 Септември 2015 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН: Влагаме 65 млн. лв. за научна инфраструктура

/КРОСС/В бюджета за 2016 г. са заложени около 65 млн. лв. за одобрените вече 9 обекта от националната научна инфраструктура. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, цитиран от в. "Аз Буки". Освен това стана ясно, че в МОН ще бъде създаден специализиран офис, който ще прави преглед на проекти по новите оперативни програми и ще дава насоки кой инструмент за финансиране е най-подходящ за конкретния случай. По-късно подобен офис може да заработи и към Икономическото министерство. Двете ведомства са пряко ангажирани с реализацията на Иновационната стратегия за интелигентна специализация и с двете оперативни програми - за наука и образование и за конкурентоспособност. 

Дирекция "Наука" на Просветното министерство започна от София поредица семинари на тема "Възможности за съвместни проекти между научни и бизнес среди и местни власти в контекста на регионалното приложение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС)".
"Залагаме на развитие на човешкия капитал. За 2016-а предвиждаме две програми в тази посока. Едната е за иновативно обучение на докторанти. Принципите на иновативното докторантско обучение са приети от Европейската асоциация на университетите и ЕС в края на 2011 г. По тази програма предвиждаме и двукратно увеличаване на стипендията", каза още проф. Костадинов.
Друга програма е за въвеждането на нов инструмент - този на постдокторантите. За тях се предвижда и конкурентно заплащане от 1500 евро месечно. Целта е до 2020 да имаме около 500 докторанти, преминали през иновативно обучение, и 500 завършени постдокторантски проекта. "Това ще помогне и да се съхрани и привлече интелектуалният елит от страната и чужбина. Голяма задача е и привличането на подобен елит от българската диаспора зад граница, която се занимава с наука и иновации", смята зам.-министър проф. Костадинов.