Човечество, изхвърлено на брега
Секция: Анализи
03 Септември 2015 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Човечество, изхвърлено на брега

/КРОСС/ Морето изхвърли тялото на сирийско дете, удавило се с още 12 бежанци в опит да достигне бреговете на гръцкия остров Кос.

Снимката на момченцето, намерено лежащо по лице на плажа край турския курорт Бодрум в сряда сутринта, бе публикувана от редица световни информационни агенции, сайтове и печатни издания. "Independent" пита "Ако тази шокираща снимка на мъртво сирийско момченце, изхвърлено от морето, не промени отношението на ЕС към бежанците, какво ще го направи?", "Guardian" пише в заглавие "Шокиращи снимки на удавено сирийско момче показват трагичното състояние на бежанците", а "The Telegraph" - "Снимка на мъртво сирийско момче улавя човешката трагедия на мигрантската криза в Европа".

Кадрите разкриват пълния ужас на трагедията на хората, бягащи от родината си в условията на изключително големи рискове в опит за достигнат Запада, пише Guardian.

Втора снимка, показваща полицай, носещ телцето на детето, стана най-споделяният кадър в Twitter с хаштаг "човечеството, изхвърлено на брега" на турски език.

Според турски медии момченцето е 3-годишният Айлян Кюрди. Петгодишното му братче е било сполетяно от подобна смърт. Двете деца дошли от северния сирийски град Кобани, станал арена на ожесточени сблъсъци.

Гръцките власти обявиха, че момченцето е било сред група бежанци, бягащи от "Ислямска държава" в Сирия.

Турските власти допълниха, че то е било в двете лодки, превозващи 23 души, 12 от които се удавиха. Сред жертвите бяха пет деца и жена.

Приблизително 205 000 бежанци са успели да влязат в Гърция, основно през островите, само тази година. Основната част от тях - 69% - са от Сирия, Афганистан, Ирак и Сомалия.

Миграционната криза в Европа се задълбочава с всеки изминал ден. След като вчера властите в унгарската столица затвориха централната жп гара, за да не позволят на хиляди бежанци да достигнат Германия и други западноевропейски страни, избухнаха протести на мигрантите. Напрежението продължава да нараства. Чехия пък реши да маркира с номера ръцете на бежанците и така напомни за зловещите действия на нацистите в концлагерите.

Източник:OffNews