Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Септември 2015 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата

/КРОСС/На 5 септември (събота) от 18:00 ч. в Лапидариума на Регионален исторически музей - Русе ще се отбележи Международният ден на лешоядите. Организатори на събитието са Българското дружество за защита на птиците, Регионален исторически музей - Русе и Природен парк „Русенски Лом".

Събитието включва игри и викторини за деца с награди, както и презентации, посветени на лешоядите. Ще бъде прожектиран филмът на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа и кражбата на яйца на световно застрашени видове в България, сред които и на египетския лешояд.

В Природен парк „Русенски Лом" гнезди една от последните двойки египетски лешояди в страната ни. С нея се подхранва и надеждата, че този вид все още не е изчезнал от Ломовете.

Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата. Ако основните заплахи за тях не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот. Това са част от посланията, които Международният ден на лешоядите цели да отправи към хората с цел да привлече вниманието ни към този уникален вид.