75 майстори ще представят свои творби на Международния панаир на народните занаяти
Секция: КУЛТУРА
03 Септември 2015 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
75 майстори ще представят свои творби на Международния панаир на народните занаяти

/КРОСС/Предстои тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти, който ще се проведе от 4 до 6 септември 2015 г. в АЕК „Етър".

В етнографския комплекс 75 майстори от страната ще представят свои творби в занаяти като: копаничарство, грънчарство, дърворезба, тъкачество, ръчно плетиво, кожарство, ковано желязо, сарачество, изделия от плъсти, килимарство и други. Повече от 30 ще са и чуждестранните участници от Япония, Република Корея, Беларус, Азербайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия, които ще запознаят публиката с традиционните занаяти от своите страни, като традиционни сувенири от хартия, калиграфия, изделия от слама, рисуване на икони, бродерия и накити от мъниста, изработване на стъклени фигурки, традиционни шевици, килимарство и други.

В майсторската надпревара по дърворезба по време на панаира за голямата награда ще се състезават 6 участници, а жури от специалисти ще определи носителя на голямата награда - "Сребърна хлопка". Победителят получава не само голямата награда "Сребърна хлопка", а и право на изложба-базар в музея.

В рамките на тринадесетото издание на панаира се организира и Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Жури от солисти от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

Съпътстващо събитие на Панаира е и XI Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", в която ще вземат участие 37 специалисти от страната и чужбина.
В дните на панаира гостите на АЕК „Етър" ще се насладят и на богата фолклорна програма.

Тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти е посветено на Европейските дни на наследството и се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева. Тази година ще бъде открит от заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова. Международния панаир на народните занаяти, който се организира от Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър".