Концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев
Секция: КУЛТУРА
03 Септември 2015 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев

/КРОСС/Фондация Никола Гюзелев и Асоциация Артемидия с подкрепата на Министерство на Културата на България и с патронажа на Италианския Културен Институт в София, на Българска академиа на науките представят концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев с откриване на 11 септември, петък от 18 30ч., в галерия "Среде" на Министерство на културата, бул Ал. Стамболийски, 17 в Столицата.

Събитието е в памет на знаменития български оперен артист маестро Никола Гюзелев, Доктор Хонорис Кауза на БАН и Комендатор на Република Италия, за една година от смъртта му. Изложбата е с негови творби, а концертът е с изпълнения на някои негови студенти в Българската Академия "Борис Христов" в Рим, както и други талантливи певци, учили с него в Оперната студия Никола Гюзелев в София, всички те вече утвърдени изпълнители на световните оперни сцени.

Участват: проф. Светлин Русев, който ще открие изложбата, пианистите проф. Атанас Куртев, Йоланта Смолянова, Ивайло Иванов, певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков, Емил Желев, актрисата Анна Мария Гюзелева. Ще бъдат означени важните годишнини в историята на Човечеството - 100 от Първата световна война и 70 г. от края на Втората световна война с инструментални изпълнения на произведения на Любомир Пипков и Феручо Бузони, на Чайковски и Шопен в изпълнение на Атанас Куртев и Йоланта Смолянова, заедно със стихове от италианските поети Саба, Унгаретти, Монтале, Квазимодо които актрисата Анна Мариа Гюзелева ще поднесе на публиката заедно с фрагменти от новата ѝ стихосбирка посветена на Никола Гюзелев " ... А душата знае ". Използваме случая с това събитие да благодарим и на Софийска община за жеста, който прави към паметта на големия български артист Никола Гюзелев, прославил България и българското оперно изкуство в целия свят, вземайки решение да назове един от площадите в центъра на столицата на негово име.