Посещението на Путин в Пекин: Военен парад и нови споразумения с Китай
Секция: Русия
04 Септември 2015 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посещението на Путин в Пекин: Военен парад и нови споразумения с Китай

/КРОСС/ Руският президент пристигна в КНР в сряда, 2 септември. По време на визитата си Владимир Путин се срещна с премиера на Държавния съвет на КНР Ли Кецян. По време на тези преговори държавният глава отбеляза, че руско-китайските отношения интензивно се развиват, независимо от всички външни проблеми, и „принасят полза както на народа на Китай, така и на народа на Руската федерация“. Путин също така участва в неформален обяд от името на председателя на КНР Си Дзинпин и Пен Люиан в чест на президентите на чуждите делегации.

В четвъртък, 3 септември, в Пекин се проведе военен парад, посветен на  70-годишнината от победата на Китай срещу японските окупатори и края на Втората световна война. Тържественото мероприятие започна с церемония по вдигане на националното знаме и реч на председателя на КНР Си Дзинпин. Участващият в тържествата руския президент зае почетното място до председателя на КНР. На трибуната присъстваха също и лидерите на Беларус, Египет, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Република Корея, Таджикистан, Узбекистан, Чехия, ЮАР и други държави; генералният секретар на ООН Пан Ки-мун.

На състоялата се след тържествата среща със Си Дзинпин Владимир Путин заяви необходимостта от това да се помнят уроците от Втората световна война, за да бъдат сведени  до минимум военните конфликти в света. „Вие сега току що казахте по повод на това, че нас ни обединяват стратегическите отношения, и както ние казваме, всеобхватно партньорство. Но е важно и това, как гледаме на проблемите на историята“, каза руският президент, обръщайки се към председателя на КНР.

„Минават години, и някои млади хора знаят по-малко от историята за Втората световна война, други започват да забравят за нея, а трети дори се опитват да я изкривят, пренаписват тази история. В това отношение нашите възгледи в голяма степен са идентични“, заяви на свой ред  Си Дзинпин. Председателят на КНР изрази надежда, че и в бъдеще Русия и Китай ще си сътрудничат по-плътно. „Добрите двустранни отношения са залог за тясното сътрудничество между нашите страни на международната арена“, каза китайският лидер и увери руския си колега, че Китай остава постоянен „в развитието на всеобхватното стратегическо партньорство с Русия“.

В Пекин бе подписан пакет от двустранни документи между РФ и Китай. „Газпром“ и Китайската национална нефтогазова компания (CNPC) подписаха Меморандум за разбирателство по проекта за доставка на природен газ от РФ в КНР и за строителството на тръбопровод от територията на Далечния Изток. „Роснефт“ подписа споразумение за обмен на активи с China Petrochemical Corporation, която ще участва в развитието на проекта за ВНХК (Източен нефтохимичен комплекс – проекта на „Роснефт“) в Далечния Изток. На свой ред „Роснефт“ ще получи активи от нефтохимическите комплекси в КНР. Между „Роснефт“ и компанията China Petrochemical Corporation е сключено споразумение за основните условия за сътрудничество за развитието на Руския и Юрубчено-Тохомския петролни находища. Общият инвестиционен потенциал на подписаните от „Роснефт“ по време на състоялите се тези дни руско-китайски преговори споразумения възлизат на над 30 млрд. долара, уточни директорът на компанията Игор Сечин.

Внешекономбанк, Руският фонд за преки инвестиции и Фонд Пътят на коприната сключиха споразумение за сътрудничество в областта на съвместното финансиране на проекти, допринасящи за ръста на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и Китай.

В китайската столица също така се състояха отделни разговори на руския държавен глава с президентите на Венецуела, Чехия и Лаос – Николас Мадуро, Милош Земан и Тюмали Сайнясон.