Продължава обсъждането на законопроекта за образованието
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2015 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава обсъждането на законопроекта за образованието

/КРОСС/В Народното събрание ще продължи обсъждането на второ четене на законопроекта за предучилищното и училищно образование. Той предвижда нова образователна структура в средното образование и дава възможност за държавно финансиране на частните училища и детски градини.

С новия закон за училищното образование управляващите предлагат нова образователна структура в системата на средните училища - основната образователна степен ще е на два етапа: начален (I-IV клас) и прогимназиален (V-VII клас), средната степен също ще е на два етапа - първи гимназиален етап (VIII-Х клас) и втори гимназиален етап (ХI и ХII клас).

С промените се предвижда и създаването на нов вид училище - "обединено" (от I до Х клас). Така учениците от малките населени места или тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение, ще могат да завършат първи гимназиален етап в родното си място. С проекта се въвежда дуалната система в професионалните гимназии, като учениците наред с обучението ще бъдат наемани на работа в предприятия.

При вчерашното обсъждане на законопроекта окончателно беше прието частните детски градини и училища да могат да получават държавна субсидия. Когато частните детски градини и частните училища получават държавното финансиране, те ще могат да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата, решиха още депутатите. С приетите текстове остана и правилото задължителното предучилищно образование да започва от 5-годишна възраст.

В парламентарния контрол ще участват вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова и петима министри.