Министър Танев сменя борда на Фонд "Научни изследвания"
Секция: Наука
04 Септември 2015 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Танев сменя борда на Фонд "Научни изследвания"

/КРОСС/След скандалните разкрития за нередностите във Фонд "Научни изследвания", установени от одити на Сметната палата и на вътрешното звено за проверка в МОН, министърът на образованието проф. Тодор Танев предприе поредни кадрови промени в опит да реши проблемите. След като в началото на август назначи нов управител - Геновева Жечева, която пое поста от арестувания с обвинение за убийство Николай Христов, в края на месеца на мушката попадна и колективният управленски орган. На 31 август със заповед, подписана от министъра, е освободен старият Изпълнителен съвет.

Със същата заповед е назначен и нов състав. Първото му заседание бе насрочено за 1 септември, като целта тогава бе те да изберат председател. То обаче не се провело, защото било открито ново нарушение - проф. д-р Велизара Пенчева няма право да е член на ИС на ФНИ, защото е в ръководството на висше учебно заведение - зам.-ректор на Русенския университет. "Всички назначения са съгласувани както с БАН, така и със Съвета на ректорите. Някои от тези ректори не са догледали достатъчно добре какво ни представят", обясни министър Танев пред "Стандарт". Той коментира, че още на същия ден - 1 септември, е провел нови консултации с ректорите и се очаква днес на сайта на МОН да излезе поредният нов състав на Изпълнителния съвет.

"И в него да няма хора, заради които може да възникне скандал", увери Танев. По думите му смяната се наложила, защото през август старият състав (назначен в края на март) не е съгласувал изискванията си към проектите в новата конкурсна сесия с Министерство на финансите. "Това преля чашата", твърди Танев.