Д. Танев: Ще отидем във всяка община, за да разкажем на хората кои народни представители подкрепят корупцията
Секция: ПОЛИТИКА
04 Септември 2015 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д. Танев: Ще отидем във всяка община, за да разкажем на хората кои народни представители подкрепят корупцията

/КРОСС/Вчера видяхме, коя е реформаторската част в парламента и кои са прокорупционните партии. От „Движение България на гражданите" и Реформаторския блок няма да се откажем от борбата с корупцията, дори да останем последни. Ще отидем във всяка община, ще говорим с хората за корупционните практики, за да видят кои народни представители подкрепят корупцията. Това заяви пред БНР народният представител от РБ и заместник-председател на ДБГ Димитър Танев, по повод отхвърлянето от НС на първо четене на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Той подчерта особената тревога на реформаторите от поведението на някои от партньорите от управляващото мнозинство и в частност АБВ, които имат вицепремиер в правителството,който не е бил против Закона, а в последствие парламентарната група се е въздържала. Танев припомни, че проверка на Сметната палата е установила най-много нарушения в декларациите за интереси на партийните функцонери на АБВ и изрази учудване от поведението на част от народните представите от Патриотичния фронт, които са подкрепили законопроекта в комисиите, през които минал, преди да го бламират в пленарна зала.

Отхвърлянето на Закона показва, че работи. Ако беше неработещ нямаше причини да не бъде приет. Видяхме ясно кой иска да пази статуквото. Самият закон е направен професионално, работещ е и затова имаше такава съпротива срещу него, подчерта Димитър Танев.

Народният представител припомни, че при гласуването на Закона за борба с корупцията в пленарната зала на НС имаше близо 220 народни представители, докато само час по-късно, по време на дебатите за закона за образованието, са останали по-малко от половината.

Няма да правим компромиси за Антикорупционния закон. Премиерът вчера ясно заяви подкрепата си за него и очакваме след силен обществен натиск след 3 месеца той да бъде внесен наново и още по-строг, заяви Танев и подчерта, че няма никакви колебания в безрезервната подкрепа на ГЕРБ към Закона

Народният представител припомни, че днес ще бъде проведен и Съвет за развитие, форумът за разговор между партньорите в управляващото мнозинство, на който Реформаторите ще поискат ясни ангажименти от партньорите си.

Важно е да знаем дали имаме подкрепа за реформите, за които сме поели ангажимент пред избирателите. Видя се, че само гласовете на ГЕРБ и РБ не са достатъчни. Искаме да знаем къде стоят нашите партньори спрямо ангажиментите си по коалиционното споразумение, което сме подписали, настоя Димитър Танев.

Той припомни, че ДБГ ще проведе Национален съвет в Пловдив през уикенда, на който ще се обсъдят политическите изненади от последните дни и ще направи оценка на смисъла от участието на Движенето в управлението.