От "Хан Аспарух" ще печелим 30% от приходите на концесионера и значително по-ниска цена на газа
Секция: ИКОНОМИКА
04 Септември 2015 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От "Хан Аспарух" ще печелим 30% от приходите на концесионера и значително по-ниска цена на газа

/КРОСС/Скоро започва проучване и добив на газ в акваторията на Черно море, в блок "Хан Аспарух", съобщи премиера Бойко Борисов по време на блиц контрола в сряда.

Газ от Черно море се добива и в момента от Галата и Калиакра, уточни тази сутрин пред БНТ председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев. Той посочи, че това са малки находища, които задоволяват само 10% от консумацията, а в същото време в румънски води се добива толкова газ, че северните ни съседи задоволяват цялата си консумация, която надхвърля 3-4 път консумацията на България и то на много по-ниска цена.

Делян Добрев е сигурен, че и ние можем да задоволим нуждите си от газ и дори да станем износители.

Той припомни, че през 2012 година е подписан договор за проучване на блок "Хан Аспарух" и вече три години вървят проучвателните дейности, които, по думите му, са значително напреднали. През този период е извършена 2D и 3D сеизмика на блока, която е най-подробната сизмика правена в която и да е черномоска държава. Следващата година в периода февруари - май ще започне проучвателният сондаж, който има за цел да докаже конкретни количества газ.

С конкурс са избрани три компании, които ще проучат за собствена сметка и за собствен риск територията на блока. Ако се открие газ, то те ще получат концесия по право да го добиват и от приходите от този газ държавата ще получи 30% под формата на концесионни възнаграждения, както и значително по-ниска цена на газа, обясни Добрев.

Освен "Хан Аспарух" има още два големи блока, за които в момента върви процедура за избор на компании, които да ги проучват.

"Ако започнем добив, първо ползата ще бъде за бюджета - стотици милиони допълнителни приходи за бюджета, които държавата може да харчи по какъвто начин прецени", обясни Добрев. Според него по-ниската цена за газа ще е стимул за индустрията, ще направи парното по-евтино, битовите абонати, които са на газ, също ще получат по-ниска цена за газа. Най-големият ефект е от това, че ниската цена на газа ще стимулира индустрията, ще стимулира икономическия растеж в страната.