България може да сключи споразумения за ползване на акцизни складове със съседни държави
Секция: ПОЛИТИКА
04 Септември 2015 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България може да сключи споразумения за ползване на акцизни складове със съседни държави

/КРОСС/Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се ангажира да предложи сключването на междуправителствени споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на България държави. Това стана ясно от думите му в отговор на въпроса на народните представители от Реформаторският блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров относно икономически фактори, отговорни за недостатъчната конкуренция и оставащите високи цени на горивата при ниски котировки на барел петрол и отслабващ долар.

Мартин Димитров конкретно предложи за начало България да сключи междуправителствени споразумения с Гърция и Румъния, които да позволят на вносителите на горива да ползват техни акцизни складове. Томислав Дончев поиска от депутата конкретен текст.

В ситуация, в която горивата на пазара са скъпи, държавата не трябва да отхвърля никакви идеи за решаване на въпроса, включително и екзотични, допълни вицепремиерът.

Мерките от страна на държавата на пазара на горива трябва да са перманентни и на всички фронтове, обяви Томислав Дончев като подчерта, че в никоя европейска страна държавата не се меси на пазара, а гарантира наличието на конкуренция. Той отново лансира тезата на управляващите, че тази мярка минава през по-силна и работеща Комисия за защита на конкуренцията.

Време е да мислим за система за ранно оповестяване, и НАП, и митниците имат достатъчно информация, призова още вицепремиерът и допълни, че в момента Министерството на финансите изготвя подробен анализ за този пазар, тъй като разходите за горива били сериозно перо и в държавния бюджет както и в този на общините.

България е решила да не товари потребителя като е определила относително ниска ставка на акциза и ДДС, но това не личи при крайните цени на горивата, посочи още той.