Посланик Бойко Коцев подари на Иверския манастир икона като на руския президент
Секция: Русия
04 Септември 2015 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Бойко Коцев подари на Иверския манастир икона като на руския президент

/КРОСС/ Посланикът на Република България в Русия Бойко Коцев посети на 2 септември вечерната служба в Иверския манастир. Делегацията донесе със себе си и подаръци: икона на Божията майка Троеручица от Бачковския манастир и Самарски кръст.

Такава икона има само президентът на Русия. Смята се, че тя е чудотворна. Тези, на които е помогнала, й поднасят в дар златни и сребърни предмети.
„Град Самара е много близо до сърцето на България. Не мога да не дойда в Иверския манастир, да се видим, да поговорим за поклонниците. Ние искаме поклонниците на двете страни да посещават светините на двете държави", каза посланик Коцев.
Гостите разговаряха със Самарския и Сизрански митрополит Сергий.

„Ответната визита в България ще бъде през следващата година. В делегацията ще влязат представители на църквата", сподели на свой ред владиката.
Една от причините за пътуването на българския посланик в Самара бе откриването на Международния антивоенен фестивал в Самара „Тишина", посветен на 70-годишнината от победата във Втората световна война.
Българската делегация се срещна и с ученици от Самара. Децата поздравиха гостите с песни на български език и организираха специална екскурзия за посланика. Бойко Коцев се разходи из крайбрежната част на града и каза, че Самара е удивителен, красив и добре поддържан град, съобщава „Комсомольская правда".

Приятелството между Самата и България е от векове. През 1876-1878 година в национално-освободителното движение на българския народ са участвали и самарски полкове. По време на Руско-турската война монахини от Иверския женски манастир са ушили знаме за българските опълченци. Оттогава то е един от символите на въоръжените сили на братската държава. Приятелските отношения са се съхранили и днес. България иска да установи взаимноизгодно сътрудничество и е готова да доставя в Самара козметика, храни, битова химия, специални лодки и много други.

 

Снимки: „Комсомольская правда"