До месец извеждат ромите от приюта в кв. "Победа"
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2015 20:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До месец извеждат ромите от приюта в кв. "Победа"

Варна /КРОСС/ До месец да приключи извеждането на ромите от общинския приют - СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" в квартал "Победа", които бяха настанени там след събарянето на незаконните им къщи в „Максуда". Тази цел си е поставила общинската администрация, каза зам.-кметът по здравеопазването и социалните въпроси д-р Лидия Маринова, предаде Moreto.net.
От момента, в който бяха настанени, бяха предупредени, че това е временно решение, защото не можем да ги оставим на улицата, особено малките деца. Направихме чрез нашите социални работници анкети сред всички пребиваващи в СУПЦ дали работят, откъде са, имат ли адресна регистрация във Варна, какви са възможностите им по-нататък.
Ще предложим най-вероятно помощ на всяко едно семейство, за да могат да си намерят квартира като начало и да платят първия наем от предплатата, защото това са социално слаби хора. Те трябва да си намерят подслон и да имат регистрация, защото иначе не могат и помощи да ползват, заяви Маринова.
По думите й идеята за извеждане и за оказване на начална подкрепа се е приела добре от пребиваващите в СУПЦ роми.
Започна извеждането на тези, които са си намерили квартири. До момента това са около 20 души. Има още 27 молби за извеждане и евентуално за помощи. На сесия на Общински съвет ще представим възможността да се подкрепи или не това предложение, за да не се получи така, че ние извеждаме тези хора и след това те остават на улицата. Ще им помогнем при намиране на квартири и при регистрацията. Помагаме на онези, които нямат документи, да им бъдат издадени такива, каза Лидия Маринова.
Припомняме, че в общинския приют бяха настанени общо 135 души от „Максуда". В "Победа" започнаха протести срещу настаняването на ромите в квартала.

Снимка: Булфото