Вадят на тезгяха жилища на МО без мерак от военни
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2015 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вадят на тезгяха жилища на МО без мерак от военни

София /КРОСС/ Жилища, ателиета и гаражи от фонда на Министерството на отбраната ще може да се пускат на свободния пазар, когато към тях не е проявен интерес от самите военни. Това предвиждат публикувани вчера в „Държавен вестник" поправки в наредбата, която определя реда за продажба на армейски имоти в райони, в които МО няма свои структури. До момента право да купуват апартаменти и гаражи от жилищния фонд на ведомството имаха само военни и цивилни служители на министерството, както и близките роднини на загинал армеец. Сега новите правила дават възможност имот, към който нито една от тези категории лица не е проявила интерес, да се изключи от жилищния фонд на МО и да се пусне за продажба за външни лица, вместо да пустее.
С промените се заковава и цената, на която ще се продават тези имоти - 5% над данъчната им оценка. До момента стойността им се определяше по допълнителна методика.
Предвижда се още агенция „Военни клубове и военнопочивно дело" да предлага кои точно имоти да се пуснат за продажба, а не, както досега, дирекция „Инфраструктура на отбраната". Специална комисия пък ще разглежда преписките за продажба и ще проверява дали са законосъобразни, както и ще класира кандидат-купувачите, пише "Монитор".