Мирен протест срещу безрасъдното шофиране
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2015 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мирен протест срещу безрасъдното шофиране

Бургас /КРОСС/ Мирно шествие срещу убийците на пътя ще се проведе тази вечер в Бургас. Точно в 18:00 часа десетки почернени родители и отговорни граждани ще се съберат пред Бургаския свободен университет (БСУ). Протестът ще премине по улица „Александровска" и ще завърши на площад „Атанас Сиреков" пред Общината, съобщават от фондация "Безопасни улици от Валя". „Да почетем паметта на всички загинали по пътищата на България и да покажем, че ни пука за бъдещето на нашите приятели, роднини, деца... за нас", са написали бургаските организатори на шествието в социалната мрежа.
През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души, или образно казано, от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот. Три деца стават жертви на катастрофи всеки ден. Те или издъхват, или остават с трайни увреждания за цял живот. Статистиката за загиналите хора е повече от стряскаща. Това е равносилно на война. В България има средно три пъти повече загинали по пътищата от повечето държави в Западна Европа, а арогантността на пътя се оказа основният фактор за тежките катастрофи.
Целта на шествието е да покаже, че гражданското общество не е безразлично към убийците на пътя, които отнемат своите и чужди животи, почернят и съсипват цели родове, осакатяват хора, които са създадени, за да живеят.
Мирни шествия срещу джигитите на пътя ще има и в много други градове на страната.
Организаторите подчертават, че това не е шествие на близките на загиналите, а на всички здраво мислещи хора, които искат да останат живи и да отгледат децата си без страх.