Руснак строи завод за 2 млн. лв. в Разложко
Секция: ИКОНОМИКА
08 Септември 2015 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руснак строи завод за 2 млн. лв. в Разложко

/КРОСС/ Руският предприемач Александър Викторович Таланов от Москва ще строи завод за производство на топловъздушни балони в разложкото село Баня. Инвестицията се очаква да е за около 1,5-2 млн. лв., а заводът ще бъде изграден в м. Конешица. За целта московчанинът е закупил имот с площ 9,5 дка от софийската фирма „Еко Вю", представлявана от Иван Панчев, броил е за него сумата от 250 000 евро. Сделката е осъществена през пролетта на тази година, а нотариалният акт е вписан на фирмата на Ал. Таланов - Научно-производствено предприятие „Русбал" ООД. Земята се намира до стадиона в селото, в близост до общинския минерален плаж.
Общинският съвет в Разлог вече е дал съгласие за изготвяне на ПУП (Подробен устройствен план) и е задействана процедурата за виза за проектиране на завода. Идейният проект е за изграждане на административна сграда и промишлен цех на стойност между 1,5 и 2 млн. лева, в който ще работят 30 работници.
Александър Таланов е генерален конструктор на предприятие в Русия, чиято дейност е насочена изцяло в производството на топловъздушни балони. Той е професор в Академията на военните науки на Руската федерация. Идва в България преди около четири години, когато вниманието му е привлечено от първото издание на Балон фиеста „Римска баня", където се включва със собствени топловъздушни балони. Той не пропуска и следващите издания на Балон фиестата в разложкото село, а на последното издание в началото на тази година Таланов инициира организирането на състезание с топловъздушни балони и председателства състава на журито. Той е и автор на книга, която подробно описва техниките на летене. Влюбен е в Пиринския край, през миналата година си купува апартамент в Банско и решава да инвестира в района и да изгради предприятие за топловъздушни балони.
Пред приятели от село Баня Таланов споделил, че предприятието ще бъде единственото за такова производство в цяла Източна Европа. Представители на Балон фиестата от Варна му предложили да реализира проекта си в морската ни столица, но той предпочел разложкото село.
Имотът, където ще бъде изграден цехът, е купен преди години от фирма „Еко Вю" от частни лица, а според местните хора цената на имотите тогава е варирала между 10 и 12 лв. на квадратен метър. Намеренията на собственика на „Еко Вю" са били да изгради хотел, дори е сменен статутът на земята, която се водела земеделска. В непосредствена близост има пустеещо голямо ваканционно селище, за което при стартиране на строителството му преди години се твърдеше, че ще бъде единственото по рода си в Благоевградска област. Плановете на инвеститорите обаче се провалиха, строителството спря почти на финалния етап. Инвеститор на обекта беше „Баня Холидейс", а община Разлог, представлявана от тогавашния кмет Л. Татарски, стана съдружник с апортна вноска на около 22 дка общинска земя.
Към момента комплексът е обявен за публична продан от банката кредитор, но купувач все още не е намерен. Преди около три години бяха продадени част от мебелите и обзавеждането на къщичките в комплекса, съобщава struma.bg.