Дългият път за издигане на паметник на акад. Лихачов в София
Секция: КУЛТУРА
12 Септември 2015 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дългият път за издигане на паметник на акад. Лихачов в София

/КРОСС/ В българските академични и журналистически среди делото на акад. Дмитрий Лихачов е добре известно и то е на особена почит, проучване и изследване. Редица български интелектуалци с възторг и преклонение са публикували много статии и отзиви за ролята на акад. Д. Лихачов за оценката му за българския дух, култура и православие. Това е станало и достояние на световната културна общност, благодарение на неговата известност и публикации, свързани с изследванията на средновековната руска литература и влиянието на Търновската книжовна школа, делото на Кирил и Методи, Йоан Екзарх, Патриарх Евтимий и др. върху руската култура, литература и православие.

По случай 100-годишнината от рождението му, в Русия 2006 година бе обявена като година на Лихачов, а в София, по предложение на академичните и други интелектуалци, главната улица в кв. Обеля беше преименувана на негово име (решение № 951/23.11.2006).

Две години по-късно - през 2008 година по доклад на Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет е взето решение ( № 542 /25.09.2008) за поставяне на паметна плоча на акад. Дмитрий Лихачов в градинката (кв. 13) на ул. "Д. Лихачов", в кв. Обеля.

Главно поради липса на средства, творчески и организационен екип, това не беше осъществено.

По-късно, през 2013 година, Съюза на българските журналисти организира инициативен комитет от български интелектуалци: академици, журналисти, ректори на ВУЗ, професори, генерали за построяване на паметник на акад. Лихачов в градинката на Народната библиотека. Това не беше уважено от страна на Дирекция Архитектура и градоустройство и главния архитект на Столицата с мотива, че трябва да има синтез между улицата, носеща името на Лихачов и околната среда, където един монумент може по-силно и комплексно да въздейства, отколкото, ако бъде на място в съвкупност с други несъвместими от историческа гледна точка паметници. По такъв начин не беше прието предложението, евентуално паметникът да бъде до сградата на БАН, нито срещу централния вход на СУ или в парка, с паметника на Съветската Армия.

Това породи необходимостта в Национално Движение Русофили и МСО „Перун" да се заемат със задачата, като създадат екип от специалисти, който професионално да проучи, проектира и изгради паметник на акад. Лихачов.

Това беше подкрепено и от активната позиция на Николай Малинов - Председател на Национално Движение Русофили, който има голяма почит у уважение към акад. Лихачов като негов учител. Известно е, че след смъртта на академика, Малинов със свои сили и средства издава двутомника на Калина Канева „Симетрия на времето", посветен на живота, делото, ролята и мястото му в българската култура.

След обстойни проучвания и съгласувания, на 9 април 2014 година в СОС беше внесено мотивирано предложение от НД Русофили и МСО „Перун" за издигане паметник на акад. Лихачов в градинката на ул. "Д. Лихачов", кв. Обеля, там където имаше решение от 2008 година. То беше съпроводено със становище на Общинското ръководство и главния архитект на р-н „Връбница", Решение от ДАГ и главния архитект на Столицата, както и становище на „Зелена система" на София. Предложението беше придружено с разработен инвестиционен проект във фаза „Идеен" с автор арх. В. Йочколовски.

Отделно бяха сформирани няколко комисии от специалисти - скулптори, художници, архитекти и др., които да оценят предложените макети за архитектурно-скулптурната композиция на проекта, разработени от скулптора Станислав Корчев, дали отговарят на художествено-естетическия образ на Лихачов и дали съответстват с духа на времето на създаденото от него творчество и обществена изява за българския дух и култура.

Впоследствие макетите бяха представени за обсъждане и съхранение в р-н „Връбница - Столична Община".

В продължение на 3 месеца на сайта на Столична Община мотивираното предложение, заедно с архитектурния проект беше на разположение на българската общественост за мнение, предложение и критики, а с Решение № 404/29.06.2014 г., СОС даде съгласие да бъде издигнат паметника.

Следващите етапи бяха:

Да се разработи инвестиционен проект във фаза „Технически и работен проект" с необходимите части: архитектура, конструкции, геодезия, ел. част, озеленяване и др. и да се внесе в р-н „Връбница" за издаване на строително разрешение за строеж. Такова беше издадено на 13.11.2014г. Проектът по утвърден ред беше оповестен на обществеността на р-н „Връбница" за обсъждане и отделно бяха поставени съобщения на сградата на читалището, двете църкви и станцията на метрото.
Търсене на спонсори за финансиране и изграждане.
Финансирането на предпроектните проучвания и техническия проект, както и разработките на скулптурната част беше осъществено от Николай Малинов. Определена помощ оказаха Тодор Батков -адвокат и общественик, Дочо Шиков - общественик и др., а самото изпълнение се извърши безвъзмездно от Главболгарстрой АД и Филип Миланов - известен столичен строител.

Паметникът на акад. Д. Лихачов е вече факт, но се намериха шепа протестиращи срещу издигането му, които по известен начин за оскверняване на паметниците на два пъти демонтираха и откраднаха предпазната ограда и разляха боя по гранитните плочи, явно, организирани от някого. Тези протестиращи едва ли знаят кой е Дмитрий Лихачов и неговото дело, а грамотността и културата им не стигна да осмислят надписа на паметника. Мислите, които акад. Лихачов разгласи в десетки академии и университети по света са:

„ Плътта на Българската държава създаде Аспарух,

нейният дух - Кирил и Методи.

И чуждите завоеватели не можаха да победят

тази държава на духа,

защото в защита на българския народ стояха

езикът, писмеността и културата."