Оптимистична теория за българското село
Секция: Коментари
12 Септември 2015 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оптимистична теория за българското село

София/КРОСС/ Хората над 60 години ще се увеличават. Как могат да бъдат привлечени към малките населени места

За селата у нас се говори предимно в два жанра. Единият е сълзливо-патетично-апокалиптичен: обезлюдяване, застаряване, претопяване, разруха, загиване. Гурбет, младите бягат, няма поминък. Другият е трилър - ограбени и насилени старци, катастрофи на междуселския път, баби, обрани от телефонни измамници... Покрай задаващите се кметски избори се разшумя за села, в които живеят по двама-трима души. Нещо като Потьомкинските села!
Всичко това си е така. Ето какво показват числата. В България има 5009 села и намаляват, защото често заличават по някое. Нищо чудно -164 села са без население, а 1135 са с по-малко от 50 души.
В селата живеят 1 934 718 души. Така че на всеки селянин сега се падат по трима граждани, защото в 257-те града у нас са записани 5 267 480 души.
В началото на прехода - през 1992 г. в селата са живеели 2 782 765 души. През 2000 г. вече са намалели до 2 572 611. 15 години по-късно са се стопили с 600 хиляди души. На фона на тези числа ние тръпнем, че ЕК ни определила 2100 бежанци...
Така е - нещата не са розови. Няма по-голям и тъжен контраст от този между село в разруха и прекрасната природа наоколо.
Но да погледнем трезво на положението. Големите градове действат като магнит. Тази тенденция не е нито от вчера, нито само в България. Прогнози сочат, че ако през 1950 г. 30% от световното население е живяло в градски региони, до 2050 г. ще достигне 66%.
Отделно обедняването и хаотичните политики през последните 25 години удариха селата. Поминъкът се съсредоточи в градовете, и то в по-големите.
Разрушиха се различните мрежи, които крепяха нормалния живот на село - болничната, снабдяването, пътищата, сигурността, културата. Стоките, услугите, развлеченията са в града, а когато до него няма и нормален превоз, а пътят е в окаяно състояние...
През 2014 г. в резултат на вътрешната миграция населението на селата се е увеличило с 5 хиляди души, но това не бива да ни изпълва с фалшив ентусиазъм. Нито има приток на млади енергични предприемачи на село, нито ще се появи. Не всичко обаче е загубено, ако политици, демографи и други експерти се замислят за сериозен план. Сега всеки четвърти българин е над 60 години. Прогнозите са, че след 35 години -през 2050 г., всеки трети ще е в тази възрастова група. Това е демографски проблем, при това тежък, но пък е (един от) шансовете на селото. Защото все повече ще натежава у нас групата на хора, които се замислят къде да изкарат на спокойствие старините си в една пасторална идилия. Ще отидат ли на село? Не за уикенда, а за постоянно? Може би, ако наблизо има поне лекар, зъболекар, добър уай-фай, ако полицията осигурява ред и спокойствие, ако има добра пътна и ВиК мрежа, ако единственото развлечение не е кръчмата и турският сериал... И много други неща, разбира се. Обобщено -трябват три неща Държавно усилие - да се измисли добър план. Инвестиции - а те зависят много от точка 1. И трето - модернизация на цялостната среда. Това не означава селската култура да стане градска, а да се промени динамиката на нещата. Това всъщност е най-трудната от всички реформи. Точно тук между селото и града у нас зее пропаст.

Юри Велев  пред в. "24 часа".