Д. Добрев: Бизнесът да е протестирал при подписването на споразуменията за американските ТЕЦ
Секция: ИКОНОМИКА
13 Септември 2015 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д. Добрев: Бизнесът да е протестирал при подписването на споразуменията за американските ТЕЦ

/КРОСС/ Като безсмислени определи протестите на бизнеса и синдикатите срещу цената на тока от двете „американски" ТЕЦ и от ВЕИ председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ). 

Протестите е трябвало да бъдат по времето, когато са сключвани споразуменията за тези мощности, коментира Делян Добрев пред БНР: „Ако някой е протестирал, е трябвало да протестира преди 10 години, не сега. Тогава, когато са сключвани тези споразумения, тогава, когато са приемани най-добрите условия в света за развитие на ВЕИ в най-бедната държава в Европейския съюз, тогава е бил моментът да се протестира. Защото сега, при свършен факт, колкото и да протестира някой, мисля, че е безсмислено".
Споразумението за „Марица-Изток" 1 и 3 е подписано през 2001 г., а те започнаха да работят през 2009 и 2011 година.
Преди дни работодателските организации КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ заплашиха с нови протестни действия в края на септември заради поскъпването на електроенергията от 1 август. Те възобновиха исканията си цената на тока за стопанските потребители да не бъде повишавана и настояха от началото на ноември тя да се върне на нивата отпреди 1 август.