Циганите в „Кремиковци" с четири пъти по-голям прираст от гърменци
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2015 18:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Циганите в „Кремиковци" с четири пъти по-голям прираст от гърменци

/КРОСС/ "Аз не съм докарал нито един циганин в Гърмен".Така, с категоричен тон, бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев започна да опровергава твърдения за своето управление - както самият той каза: „Това са откровени лъжи. Ако господин Местан беше в това студио, той щеше да громи митологеми".

Ахмед Башев прогнозира в ефира на „Лице в лице" по бТВ, че етническото напрежение ще прелее в политическо и съвсем скоро всички лидери на протеста ще бъдат видени в листите на кандидатстващите за общински съветници на партиите.

Бившият кмет категорично отрече да е водил цигани в квартал „Кремиковци", за да си осигурява гласове за избиране. Башев посочи, че циганската махала е създадена през 1940 година, а 20 години по-късно тогавашният кмет Иван Донков води още цигани, след което се обособява и гетото.

„Реално тези хора живеят там от 60 години. Историята на „Кремиковци и Гърмен не започва с Ахмед Башев", посочи за себе си в трето лице бившият кмет.

Той заяви, че когато е станал кмет, в махалата са живели точно 500 души, а увеличението на брой живущи в се дължи на прираста - раждания. В махалата се раждат 20 деца средно годишно, а в Гърмен 5, посочи кратко и ясно Башев и допълни, че родените в началото на първия му мандат вече са големи, на по 15-16 години и вече те раждат и имат семейства, предаде news.bg.

За 15 години съм регистрирал 15 нови души - всичките дошли или като зет, или като снаха, обясни Ахмед Башев и призова Мария Попова, служителка в общината, да излезе и да каже истината на своите съграждани.

По отношение на оземляването на циганите, Башев обясни, че поземлена комисия, с аргумент - заповед на министъра на земеделието и горите, проверяват картата на землището на Марчево и дават документ на община Гърмен за „населено място извън регулация". Именно, по думите на бившия кмет, поземлената комисия разпарчетосва имотите и ги дава на общината. „Какво да прави общината с тези имоти? Да копае, оре, жъне?", разпалено попита в Студиото на БТВ Ахмед Башев и показа скица на водещата.

Естествено е, по думите на Башев, общината да продаде тези имоти на търг и явилите се са си ги купили на стойност между 700 и 1500 лв. - „дори на по-висока цена от плодородната земя на Добруджа".

Ахмед Башев заяви и че до 2012 година реално за незаконните постройки е отговаряла държавата в лицето на ДНСК и не е било в правомощията на кмета да санкционира това. Башев заяви и че не приема зам.-областният управител на Благоевград да го критикува, тъй като „не е прочел нито един нормативен документ в живота си".

Актовете за търпимост от страна на общината са напълно законни, отсече още Ахмед Башев и заяви, че е събарял незаконни постройки, „макар и без шум, и без да ми е отговорност".

Последната лъжа, която Ахмед Башев „разгроми" в студиото е начинът, по който са гласували циганите от „Кремиковци". По думите му циганите в „Кремиковци" гласуват за ГЕРБ и това може да се докаже от изборните протоколи.

Ахмед Башев отново ще се кандидатира за кмет на Гърмен, издигнат от ДПС, като обеща да се справи с проблемите и напрежението в Гърмен с „авторитет, респект и уважение към всички, в рамките на закона".