Местан: Близо 25% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2015 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местан: Близо 25% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно

/КРОСС/Близо четвърт от децата, завършили основно образование, не продължават в средно, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебата по промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Той призова за нова формула за финансиране на средищните училища, а не както се предлага то да е по общия ред с делегирани бюджети, съобразно броя на учениците.

Въпросът за ромската интеграция е най-важният въпрос свързан с националната сигурност, смята лидерът на ДПС. Думите му бяха реплика на изказването на народният представител от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров, който каза, че 10 клас е достатъчен на един гражданин да работи в сферата на услугите. „Аз от една страна съм удовлетворен, че акцентът, който поставихме е върху тези 23% от децата, които не постъпват в средната степен на образование, било заради ранно отпадане или липса на мотивация е един сериозен проблем", посочи Местан. По думите му, това е в разрез с концепцията на ЕС 2020. „Не трябва да си поставяме по-ниски цели от застъпени в целите на ЕС. Ако 80-90 на 100 от българските роми не падат в училище, колко е процентът на тези, които не минават през детска градина", запита Местан.

Бялото петно в Закона за предучилищното и училищното образование е това, че не се дава отговор какво става с хората, които отпадат след 7 клас, каза още лидерът на ДПС в отговор на народния представител от "Атака" Станислав Станилов, по думите на който във времето от 1925 до 1961 г. основното образование е било до 7 клас и хората, които са се обучавали по тази система не са загубили. „Времената се променят и знанията се амортизират по бързо и от технологиите", посочи Места. „Бялото петно в този закон е фундаменталният въпрос, на които този закон не дава отговор -какво става с тези 23%, които не продължават образованието си?", заяви Лютви Местан. По думите му, учебното съдържание, което е предвидено няма да може да се вмести до 7 клас. „Ако няма механизми, по които тези 23%, ученици, които отпадат след като завършват основното си образование, да продължат до 10 клас включително те ще бъдат неграмотни. Това е бялото петно в закона. Цялата структура на закона свършва с този въпрос", коментира още Местан.

Финансирането е само един от елементите, който трябва да бъде предвиден, за да оцелеят средищните училища. Неоцеляването им е престъпление. Ако имаме воля, ще предотвратим този риск, каза Местан.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова увери, че средищните училища няма да бъдат закривани, а само - преобразувани в защитени.

Няма да има закриване на училища и няма да има опасност тези деца да нямат достъп до образование. Нещо повече - с текстовете, които разгледахме и преди това, тук не само, че показват законодателна приемственост, но въвеждат статут на защитена детска градина и средищна детска градина, което отново гарантира достъпа до образование и на по-малките деца, включително и гарантирайки техния транспорт. Нещо, което преди не се е случвало, каза Дамянова.