Одобриха сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на „Струма"
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2015 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Одобриха сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на „Струма"

/КРОСС/Одобрено е сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта за изграждането на автомагистрала „Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница" по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г."

Правителството прие решение, с което даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише договор с Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на дейностите по проект „Автомагистрала „Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница".

Проектът за Лот 3 на автомагистрала „Струма" е основен приоритет за финансиране по приоритетна ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по „основната" и „разширена" Транс-европейска транспортна мрежа в рамките на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.
С приетото решение ще се позволи своевременното стартиране на дейностите по изграждане на участъците от Лот 3 на автомагистрала „Струма" до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия.

Лот 3.1 на автомагистрала „Струма" е с дължина от 12,6 км и включва участъка от гр. Благоевград до гр. Симитли, заедно с тунел „Железница" с приблизителна дължина от 2 км.

Лот 3.3 обхваща участъка от гр. Кресна до началото на изградения Лот 4 от автомагистралата при гр. Сандански и е с дължина 23,6 км. За Лот 3.2, включващ трасето през Кресненското дефиле, е в ход проектиране на алтернативно решение за преминаване спрямо варианта за дълъг тунел и след завършването на процедурата ще бъде подаден формуляр за кандидатстване за изграждането на този участък.