Уникална за страната соларна пейка чака своите първи посетители в Бургас
Секция: Технологии
17 Септември 2015 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникална за страната соларна пейка чака своите първи посетители в Бургас

/КРОСС/ Бургазлии и гости на града вече могат да зареждат телефоните и таблетите си директно от слънцето. Уникална за България соларна пейка ги чака до Бизнесинкубатора в Морската градина, точно до стълбите към Централния плаж. Панелите върху покрива й генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Нужно е да имате само USB-кабел. Идеята за иновативния офис на открито е на Бизнесинкубатора, Община Бургас и арх. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн". Реализирана е за рекордно кратко време - около месец и заработи днес - в чест на Европейската седмица на мобилността.

Бургас е първият град в страната, който може да се похвали с подобна инсталация, именувана от създателите си „Бизнес яйце". Монолитната конструкция е излята от бургаската фирма „ЛЕО - Бетонови изделия", от специален бял цимент, с примеси от мозайка и мраморен грис, за да може да се шлайфа и да стане заоблена. Кофражът е дело на „Ампера", която е специализирана в изработването на 3D-модели и сложни матрици. Инж. Мирослав Димитров от „Техно сън" свърза соларните панели, за да могат първите посетители да включат телефоните си още днес.

През нощта пейката е атрактивно осветена от соларни лампи. Дървената конструкция и допълнителни възглавнички се грижат за удобството на посетителите. По думите на арх. Бурулянов, инсталацията е „вандалоустойчива" - тежи два тона и половина и трудно може да бъде открадната.