Турция ще поиска от ООН помощ за решаване на проблема с мигрантите (видео)
Секция: СВЯТ
20 Септември 2015 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция ще поиска от ООН помощ за решаване на проблема с мигрантите (видео)

/КРОСС/ Очакваният от събота разговор на турския премиер с представители на сирийските бежанци се състоя в правителствената резиденция в Анкара. 

След срещата Ахмет Дамутоглу заяви, че ще поиска от ООН да съдейства за решаване на проблема с мигрантите. Турският премиер добави, че ще изпрати на световните лидери писма, в които ще ги запознае с проблемите на бежанците и ще ги призове да ги приемат в своите страни.

Давутоглу е подчертал, че до понеделник те трябва да прекратят протестите си и да се завърнат обратно в който град и лагер искат за предстоящия идната седмица празник Курбан Байрам.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш обяви, че Европейският съюз ще отпусне до 1 млрд. евро, за да се помогне на Турция, която оказва подкрепа на бежанците. До момента, мигрантската криза струва на Турция 7,6 млрд. долара.

По думите му Турция няма да отвори границите си с Гърция и България за мигрантите, защото повечето от тях не разполагат с валидни паспорти и визи. Ако обаче европейските държави се ангажират да приемат произволен брой бежанци, които в момента се опитват да отидат на запад от Турция, Анкара е готова да им предостави самолети за превозване.

Според статистиката на турската Служба за брегова охрана 53 228 бежанци са били спасени досега в териториалните води на Турция, а 247 души са загинали в опит стигнат до Гърция по море.