ФСБ: Стоките от Украйна не могат да преминат на нито един от трите пропускателни пункта в Крим
Секция: Русия
21 Септември 2015 17:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ФСБ: Стоките от Украйна не могат да преминат на нито един от трите пропускателни пункта в Крим

/КРОСС/ Движението на товарните автомобили от Украйна в Крим не се осъществява в нито един от трите пропускателни пункта, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на граничното управление на ФСБ за Крим.

„В момента товарни превози от Украйна не се извършват. Пътническият трафик и леките автомобили се движат в нормален режим. Руските пропускателни пунктове са готови да приемат и хора, и товари нормално“, заявиха от ведомството.

В неделя активисти начело с депутата от Върховната рада Мустафа Джемилев, лидера на кримските татари в Украйна Рефат Чубаров и присъединилия се към тях „Десен сектор“ (забранена в Русия) започнаха така наречената продоволствена блокада на Крим, като ограничиха пропускането на товарните автомобили през граничните пропускателни пунктове. В момента на територията на Украйна са се събрали няколкостотин камиона.

Президентът на Крим Сергей Аксьонов даде да се разбере, че така наречената блокада на Крим е пиар акция, адресирана към западните спонсори на киевската хунта. Украинските стоки заемат, по негова информация, не повече от 5 % от пазара на полуострова.

Ръководителят на републиката съобщи също, че украинските стоки на рафтовете в магазините в Крим ще бъдат изцяло заменени с руски до две седмици.

„Вече на практика всички търговски вериги и частни предприемачи са сключили договори със селскостопанските производители на континента. У нас сега на пазара 95% са продукти руско производство. При такъв подход до две седмици в супермаркетите изобщо няма да има украински продукти“, каза Аксьонов в ефира на телевизия „Россия 24“.

В същото време в Украйна говорят, че блокадата на Крим ще струва на украинските производители от Херсон, Запорожието, Николаевска и Одеска област 2 млн. долара ежедневно.