Патриарх Кирил: Санкциите накараха руснаците да работят с пълна отдаденост
Секция: Русия
21 Септември 2015 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Кирил: Санкциите накараха руснаците да работят с пълна отдаденост

/КРОСС/ Русия, благодарение на санкциите на Запада, вече се превърна в самодостатъчна страна във въпросите за осигуряването на храните, а скоро ще постигне същото и в останалите области на икономиката, убеден е Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

През август 2014 г. Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страните, въвели санкции срещу нея, включително и от ЕС. През юни 2015 г. в отговор на удължаването на санкциите Русия продължи хранителното ембарго до 5 август 2016 г.

„Ние живеем в най-богатата страна. Когато се докоснеш до богатствата и колосалните й възможности, се чудиш защо изобщо я има темата за замяна на вноса. Ние можем всичко, освен отглеждането на тропически плодове“, каза предстоятелят на руската църква в края на визитата си в епархията на Крайния Север и Сибир.

Според него, „трябва да се работи усилено, да се отвикне от навика за евтини пари и да се печели от разликата в лихвените проценти – между тези проценти, по които ни предоставяха кредити западните банки, и тези, по които ние даваме кредити на собственото си население и производство“.

„Мисля, че всичко ще дойде на мястото си“, каза патриарх Кирил, като подчерта, че „ако ги нямаше тези санкции, то те трябваше да бъдат измислени“.