Бизнесът отлага протеста за тока
Секция: ИКОНОМИКА
23 Септември 2015 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът отлага протеста за тока

/КРОСС/Работодателите отлагат насрочения за 30 септември протест срещу цената на тока в София, съобщи Епицентър.бг. До края на седмицата се очаква четирите национално представителни организации на бизнеса - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България да оповестят, че отлагат акцията, но няма да я отменят. 

Причината за решението е диалогът с изпълнителната и законодателната власт, който стартира миналата седмица. Работодателите вече обявиха, че са обнадеждени от разговорите и че се надяват те да доведат до удовлетворяване на исканията им.

Основните искания на бизнеса са възстановяване от 1 ноември на цените на еленергията на нивата отпреди 1 август 2015 г., международен одит в енергетиката, оставка на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, пътна карта за реформи в енергетиката, законодателни промени, мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на еленергия от обекти, въведени в експлоатация след 1 октомври 2015 г.

Междувременно бизнесът даде срок на управляващите до 1 октомври да са подготвили въпросната „пътна карта" или иначе казано, график за провеждането на реформите в енергетиката. Довечера председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) свиква първото заседание на работната група по подготовката на картата.
Работодателите продължават и със събирането на подписи по предприятия в нарочната петиция, която инициираха. Очаква се и срещата на бизнеса с главния прокурор Сотир Цацаров.

Бизнесът вече обяви, че ще му даде на тази среща два сигнала за двете американски централи "Ей И Ес Марица Изток 1" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", и за злоупотребите с ВЕИ-тата. Става въпрос за това прокуратурата да се запознае с договори, които са подписани от определени политици, както и анексите към тях, създаващи финансово дебалансиране на енергийната ни система.