Русия реагира на тв разследване за американски ядрени бойни глави в Германия
Секция: Русия
23 Септември 2015 19:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия реагира на тв разследване за американски ядрени бойни глави в Германия

/КРОСС/ Ако информацията, че в Германия ще бъдат разположени американски ядрени оръжия, се потвърди, Русия ще бъде принудена да предприеме контрамерки за възстановяване баланса на силите в Европа, предупреди днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА „Новости".

Песков коментира информация от разследване на германската държавна телевизия ZDF, според която 20 американски атомни бойни глави B61-12 ще бъдат разположени в германската военновъздушна база „Бюхел" в Райнланд Пфалц. Това са оръжия от най-нов тип, които могат да бъдат използвани от самолетите „Торнадо" на германските ВВС. В базата в Бюхел и в момента има американско атомно оръжие.

Според Москва това би било явно нарушаване на първите два текста от Договора за неразпространение на ядрено оръжие, подписан между САЩ и Русия.

Русия може да разположи в Калининградска област оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер-М", съобщи междувременно за „Интерфакс" военно-дипломатически източник.

Авторите на разследването вече обявиха, че информацията за „бомбеното попълнение" е потвърдена от Бундестага. Според социалдемократа и експерт по сигурността Томас Хитчер правителството ще вложи около 112 млн. евро през следващите години за развитие на военната база в Бюхел.
Информацията за появата на 20-те атомни бомби се потвърждава и от документи за бюджета на Пентагона, подчертават журналистите.