Руските мобилни зенитно-ракетни комплекси вече могат да стрелят и в движение
Секция: Русия
24 Септември 2015 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските мобилни зенитно-ракетни комплекси вече могат да стрелят и в движение

/КРОСС/ Проведени са успешни стрелби от зенитно-ракетния комплекс с малък обсег „Тор-М2У“. Особеността се състои в това, че за първи път такива стрелби са извършени в движение, съобщиха от пресслужбата на концерна за ПВО „Алмаз-Антей“.

Комплексите „Тор“ са единственото средство, гарантиращо високоефективна борба с високоточно оръжие на бойното поле. „Тор“ е способен да унищожи всички видове летателни апарати и дори високоточни коректируеми бомби. Тези комплекси са особено ефективни за отблъскване на масирани въздушни удари.

Един зенитно-ракетен комплекс „Тор-М2У“ има осем ракети, стартиращи вертикално. Той осигурява защита от летателни апарати, движещи се със скорост до 700 м/с. Обхватът на гарантираното поразяване е от 500 метра до 12 километра, а на височина – от 10 метра до 6 километра.

Комплексите са предназначени за съпровождане и прикритие на войските по време на поход, както и на разгърнати полеви съединения и командни пунктове. За да не изостават в движението от подразделенията, които прикриват, зенитно-ракетните комплекси първоначално са били монтирани на гъсенично шаси,  тоест те са могли да се движат по всякакъв път.

Но да стрелят в движение „Тор“ не били способни. Сега обаче, след проведените тестове, “Тор-М2У” вече може без да спира да прикрива армейските подразделения през целия им път до обозначеното за дислокация място.

Тестовете са проведени на полигона Капустин Яр в Астраханска област. При движение на бойната машина със скорост над 25 км/ч по необорудван степен път целта е била открита, взета на автоматично проследяване и свалена на далечина от над осем километра.

Комплексите „Тор“ се ползват с голямо търсене на световния пазар и са на въоръжение в много армии в света. И по-точно, Гърция, Венецуела, Китай, Иран и Египет. А това, че сега вече могат да стрелят в движение, само ще увеличи тяхната популярност.