САС ще гледа делто срещу Евелин Банев - Брендо
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2015 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САС ще гледа делто срещу Евелин Банев - Брендо

/КРОСС/Евелин Банев трябва да се яви днес в Софийския апелативен съд, където е насрочено делото срещу него и още трима души за пране на пари от наркотрафик. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, провокирани от проблема с т.нар. "бегълци срещу правосъдието", Брендо е длъжен да присъства лично в съдебната зала:

Появата на Брендо е основната интрига на днешното съдебно заседание, защото от началото на годината се твърди, че той не е в страната. Макар това досега да не е официално потвърдено, тъй като не се е налагало Брендо да се явява пред разследващ или съдебен орган, и спекулациите на темата - у нас или в чужбина е той, мотивираха спешните законодателни промени, инициирани от главния прокурор. Една от тях направи задължително присъствието на подсъдимите и пред втората съдебна инстанция.

Наркоделото с основен подсъдим Евелин Банев е за втори път в Софийския апелативен съд. Първият съдебен състав отмени седемте и половина години затвор, които Брендо получи от СГС след доста продължителен процес. Върховният касационен съд обаче откри противоречие в мотивите на апелативните съдии и поиска нов състав да се произнесе по казуса.

Делото тръгва дни след като Върховният съд в Италия отмени 20-годишната присъда на Банев по мегааферата "Кокаинови крале". Според италианските магистрати няма преки доказателства за вината му, която е извлечена от по-долната съдебна инстанция от "абсолютно замъглени улики и изопачени доказателства". Поради липсата на достоверна информация къде е Брендо, не се знае какво мисли той за благоприятния за него съдебен обрат.