Три сигнала за нарушения в енергетиката дадоха работодателите на главния прокурор
Секция: ИКОНОМИКА
30 Септември 2015 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три сигнала за нарушения в енергетиката дадоха работодателите на главния прокурор

/КРОСС/Три сигнала за нарушения в енергетиката дадоха работодателските организации на главния прокурор Сотир Цацаров.

Сигналите са за американските централи, злоупотребите с ВЕИ-тата и за решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Под тях стоят подписите на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Божидар Данев, изп.председател на Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

В този за американските централи работодателите настояват главният прокурор „предвид изложените данни за евентуални нарушения на американското законодателство във връзка с избора на американските дружества AES и ENTERGY за инвеститори съответно на енергийните проекти ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 1" и ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 3" да сезира компетентните американски власти, които да разследват случая в тяхната компетентност по реда на Законa за чуждестранните корупционни практики.

Бизнесът настоява главният прокурор да разпореди обстоятелствена проверка по случая с проектите ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 1" и ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 3".

"Доколкото ни е известно, до настоящия момент нито едно лице не е понесло отговорност за увреждането на интересите на Република България при договарянето, реализацията и експлоатацията на проектите ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 1" и ТЕЦ "МАРИЦА-ИЗТОК 3". Поради това и предвид големия обществен отзвук, представяме на Вашето внимание настоящия сигнал", се казва в документа, цитиран от "Епицентър.бг".

В сигнала работодателите излагат хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с електрическа енергия, които водят до задължително изкупуване на електрическа енергия в нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.