По-евтиният природен газ е добра новина за индустриалните предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
01 Октомври 2015 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-евтиният природен газ е добра новина за индустриалните предприятия

/КРОСС/Поевтиняването на парното е по-малко от очакваното, но решението на регулатора за топлофикациите ще намали разходите на Националната електрическа компания с 40 милиона лева и от ноември цената на тока може леко да падне, прогнозира "Капитал Daily".

Значително по-евтиният природен газ обаче е добра новина за индустриалните предприятия, отбелязва изданието. С вчерашното решение на КЕВР да намали цената на природния газ от 1 октомври до 415 лева за 1000 кубически метра без ДДС и акциз, кумулативното намаление в рамките на 2015 г. ще бъде с 31%.

Намалението е ключово за двата торови завода "Агрополихим" и "Неохим", които ползват природния газ като основна суровина. Поевтиняването ще се отрази и на няколко десетки завода от тежката и стъкларската индустрия, които са големи консуматори. Влияние ще има и за стотици предприятия, които, макар и в по-малка степен, използват енергийния ресурс.

Сигналите, свързани с нередности в енергийния сектор, за които председателят на КРИБ Кирил Домусчиев говори от доста време, най-накрая бяха внесени в прокуратурата. Председателите на четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ, се срещнаха в сряда с главния прокурор Сотир Цацаров, пред когото са представили позициите си за проблемите в енергетиката.