Руската православна църква: Русия води свещена война в Сирия
Секция: Русия
01 Октомври 2015 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската православна църква: Русия води свещена война в Сирия

/КРОСС/ Руското военно участие в Сирия се вписва в рамките на свещена война срещу тероризма, заяви Руската православна църква, предаде Франс прес. "Борбата срещу тероризма е свещена война и днес нашата страна е може би най-активно борещата се срещу него", заяви говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс, предава fbr.bg.

"Това решение отговаря на международното право, на нагласите на нашия народ и на специалната роля, която страната ни винаги е играла в Близкия изток", добави Чаплин. Един от главните представители на мюсюлманската общност в Русия също подкрепи руското военно участие в Сирия. "Изцяло подкрепяме използването на руските въоръжени сили в борбата срещу световния тероризъм", заяви за РИА Новости главният мюфтия на Русия Талгат Таджудин.

Руският патриарх Кирил изрази надежда, че участието на Русия в решаването на сирийския конфликт ще донесе дългоочаквания мир в региона, предаде ТАСС.

"Православните с болка в сърцето наблюдават многочислените случаи на насилие към християните в региона, отвличането и безмилостното убийство на епископи и монаси, варварското разрушаване на древни храмове. Не по-малко страдат и мюсюлманите по тези места, които са свещени за представителите на всички авраамови (монотеистични - бел.прев.) религии", заяви патриарх Кирил.

"Руската федерация взе отговорно решение да използва въоръжени сили в защита на сирийския народ от бедите, предизвикани от произвола на терористите. Ние свързваме с това решение приближаването до мира и справедливостта на тази древна земя", заяви руският патриарх.