Литературата от Иберийския полуостров на фокус в Софийския международен литературен фестивал
Секция: КУЛТУРА
01 Октомври 2015 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Литературата от Иберийския полуостров на фокус в Софийския международен литературен фестивал

/КРОСС/Най-голямото литературно събитие в България - Софийският международен литературен фестивал, очаква своите гости между 25 ноември и 13 декември. Третото издание ще бъде посветено на литературата от Иберийския полуостров и обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автори от България, Балканския полуостров и Скандинавския север.

Фестивалът ще запази структурата си и ще бъде обособен в две основни части. От 25 ноември до 7 декември ще се проведе предварителната програма, която включва представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби. За пръв път ще бъде организиран конкурс за млади автори (до 35-годишна възраст) за проза, поезия, есе, илюстрация и фотография на тема "Дуенде, безпокойство, кеф". Поетите Марин Бодаков, Силвия Чолева, Камелия Спасова и художникът Кирил Златков ще изберат 9 автори и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на 25 ноември в интердисциплинарното сценично пространство на Националния дворец на културата "ДНК". Резултатите от конкурса ще дадат и своеобразното начало на литературния фестивал. За първа година ще бъде създадено и електронно издание, в което ще бъдат поместени близо 50 избрани произведения. Те трябва да се изпратят на адрес office@literaryfest.org до 24 октомври.

Основаната програма на СМЛФ ще е в разгара си между 8 и 13 декември. Тази година се очакват над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България, насрочени са срещи с илюстратори, дискусии, изложби, кинопрожекции, ще има и богата детска програма, съобщи за "Дума" Демна Димитрова.

Софийският международен литературен фестивал се организира от асоциация "Българска книга", в рамките на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души. Основната програма отново ще бъде в мраморното фоайе на НДК, както и на две нови места - пространство за съвременен танц и пърформанс "ДНК" и в клуб "Перото".