86% от българите подкрепят кампанията срещу контрабандата
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2015 20:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
86% от българите подкрепят кампанията срещу контрабандата

/КРОСС/86% от българите подкрепят кампанията "Не купувай контрабанда! Вредно е за всички". Това показват резултати от проучване на агенция IPSOS.

Близо 2/3 от анкетираните заявяват, че кампанията би ги подтикнала да спрат да купуват контрабанда. Почти всички отговарят, че разбират посланието на кампанията, че я харесват, че казва истината. (Виж графиката). Слоганите на кампанията също са възприети позитивно.

Според проучването 9 от всеки 10 от интервюираните са виждали видеоклипа на кампанията, а 8 от всеки 10 са забелязали печатните материали.

За ефекта от кампанията говорят и данните от изследване на агенцията за пазарни проучвания AC Nielsen. Според тях делът на контрабандните цигари е спаднал с почти 5% и е достигнал 13,4 на сто. Това било най-ниското ниво на контрабандни цигари, откакто започнало провеждането на проучването през 2007 година.

Данните са от изследване, направено в периода 17-30 април 2015 г. - непосредствено след края на първата информационна кампания срещу контрабандата.

Проучването на AC Nielsen се провежда 2 пъти в годината - всяко второ и четвърто тримесечие. Според неофициални данни след затегнатите мерки и кампанията срещу контрабандата делът на налегалните цигари сега е паднал до 9%.