Правната комисия в парламента ще изслуша двамата кандидати за Конституционния съд
Секция: ПОЛИТИКА
02 Октомври 2015 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правната комисия в парламента ще изслуша двамата кандидати за Конституционния съд

/КРОСС/Бившият омбудсман Константин Пенчев и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев ще застанат пред парламентарната правна комисия, за да бъдат изслушани за член на Конституционния съд от квотата на парламента.

Пенчев е кандидатът, издигнат от ГЕРБ, а Михаил Кожарев е номинацията на Патриотичния фронт. Изслушването ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на парламента. Вероятно гласуването ще е следващата седмица.

Всеки от кандидатите разполага с 15 минути за излагане на професионалната си биография и своите виждания и идеи за дейността на Конституционния съд (КС). Народните представители имат възможност за въпроси в изложение до три минути към изслушваните. Техните отговори също следва да се ограничат в това време.

Председателят на правната комисия ще представи становища и въпроси на неправителствени и професионални организации. До момента са постъпили становища от "Център за изследване на демокрацията", фондация "Програма Достъп до Информация" и фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека", които изразяват своята подкрепа към кандидата, издигнат от ГЕРБ - Константин Пенчев.

"Неговият опит и професионализъм ще допринесат за по - нататъшното утвърждаване на Конституционния съд като независим, безпристрастен и ефективен гарант за върховенството на Конституцията на Република България", "Г-н Пенчев има безупречна репутация, което не се среща често сред галерията от личности за последните двадесет и пет години.", "Кандидатурата на г-н Константин Пенчев за конституционен съдия е единствено подходящата за поста" са само част от аргументите в подкрепа на омбудсмана, припомня "Дневник".

Български институт за правни инициативи са изпратили 7 въпроса към номинираните за конституционен съдия от парламентарната квота. Те ще бъдат изпратени и до кандидатите, предложени от държавния глава.

Съставът на Конституционния съд се избира по една трета, съответно от Народното събрание, президента и общото събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд и се обновява през три години от всяка квота. Поради изтичане на мандата си ще бъдат заменени председателят на КС - Димитър Токушев и съдиите - Благовест Пунев, Пламен Киров и Красен Стойчев. Парламентът следва да избере един конституционен съдия, общото събрание на ВКС и ВАС вече избра своя кандидат - заместник председателят на ВКС, Таня Райковска, спазвайки неписаното споразумение за редуване между техните състави при определяне на съдия за КС. Президентът има право да посочи двама кандидати и той спря избора си на професор Мариана Карагьозова, преподавател в Софийски университет и бившия министър-председател Филип Димитров.