Как Apple стана причина Instagram да забрани разголените снимки
Секция: Технологии
03 Октомври 2015 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как Apple стана причина Instagram да забрани разголените снимки

/КРОСС/Популярната социална мрежа за споделяне на снимки често е критикувана за решението си да не позволява на жените да публикуват кадри, в които се виждат зърната на техните гърди. Причината за това решение се оказва, че е Apple.

Това е заявил изпълнителният директор на Instagram Кевин Систром по време на конференцията Dazed Media в Лондон, съобщава онлайн изданието Mic. Обяснението на Систром е съвсем семпло. Магазинът за мобилни приложения на Apple категорично забранява определен тип съдържание в приложенията. Сред тях попада и прекомерната голота.

Накратко, ако Instagram разрешава качването на такив снимки, когато някой потребител се оплаче, това може да доведе до свалянето на приложението от App Store и блокирането му за iOS. Единственият начин това да се промени е, Instagram да стане приложение, което е разрешено да се използва само от лица над 17-годишна възраст. В момента рейтингът на приложението е за над 12-годишни. Instagram обаче не възнамерява да променя рейтинга си, защото има много млади потребители, които използват приложението и искат да споделят и гледат нормални снимки, казва Систром.

Изданието Mic обаче отбелязва, че твърдението на Систром не издържа логически и изглежда повече като прехвърляне на вината от Instagram към Apple и бягане от отговорност. Изданието се аргументира с факта, че рейтингът на Twitter е 4+, но в микроблога могат да се споделят не само леко разголени снимки, но и порнографско съдържание. При това то е съвсем лесно достъпно и скрито зад само един предупредителен екран. Apple обаче не само не е забранила приложението на компанията, но и го интегрира в операционната система.

Недоволството от решението на Instagram продължава, като често известни личности също критикуват платформата. Последният случай е това лято, когато моделът Криси Тейген се опита да заобиколи правилата като публикува своя провокативна снимка, но преработена да изглежда като рисунка. Instagram я свали с аргумента, че разрешава снимки на рисунки с еротични елементи, но не и снимки с еротични елементи, които са преработени като рисунки. Други известни личности като Риана, Майли Сайръс и Скаут Уилис също критикуват платформата. Те са на мнение, че забраната е и форма на двоен стандарт, защото Instagram не вижда нищо нередно в снимките на полуголи мъже.