Пентагонът разследва бомбардировката срещу болница в Кундуз
Секция: СВЯТ
04 Октомври 2015 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагонът разследва бомбардировката срещу болница в Кундуз

/КРОСС/Пентагонът започна разследване на инцидента с въздушна атака, при която в афганистанския град Кундуз беше ударена управлявана от „Лекари без граници" болница и в резултат на това са убити 19 души. От американската армия заявиха, че ударът бил насочен срещу талибани и при нанасянето му може да се е стигнало до „съпътстващи жертви".

Президентът Барак Обама изрази дълбоките си съболезнования и каза, че очаква пълна оценка на фактите и след това ще бъде направено крайна оценка на случилото се. При бомбардировката загинаха 12 души от „Лекари без граници" и седем пациенти.
ООН определи трагичните въздушни удари като „непростими и дори престъпни", а генералният секретар на световната организация Бан Ки-Муун призова към задълбочено и безпристрастно разследване.

Болницата, управлявана от благотворителната организация „Лекари без граници", беше подложена на тежки бомбардировки около 02.00 часа в събота, които продължиха поне час. При ударите освен жертвите има и множество ранени. Президентът на Лекари без граници определи случилото се като „отвратително и грубо нарушение на международното хуманитарно право".

Полк. Браян Трайбъс , говорител на американските сили в Афганистан, каза в събота, че американски сили са извършили въздушен удар в Кундуз срещу лица, застрашаващи американски бойци. И допълни, че при удара може да се е стигнало до съпътстващи щети, нанесени на намиращата се наблизо болница.