Сбогом, Google! На бял свят вече е Alphabet
Секция: Технологии
04 Октомври 2015 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сбогом, Google! На бял свят вече е Alphabet

/КРОСС/От днес Google вече ще е Alphabet - холдингово дружество, под чиято шапка влизат основните услуги на интернет гиганта - Google Search, YouTube, Android, Gmail, Google+, Fiber и Loon, съобщава Wired.

Google става Alphabet

От Google съобщиха, че реорганизацията им като Alphabet ще бъде официално финализирана до края на работния ден и дори акциите им ще бъдат преименувани по същия начин. Акциите обаче запазват символа, с който се търгуват - GOOG и GOOGL. Единствено корпоративното им име ще се промени.

Ходът на практика предоставя нови възможности за растеж, след като дъщерните дружества ще са със собствена отговорност, управление и печалба - черта, типична за големите и успешни конгломерати като Sony, General Electric и HSBC.

Бордът на директорите на Alphabet ще бъде в същия състав като този на Google. Правата на акционерите също се запазват. „Няма да има никаква промяна във всекидневните дейности, просто юридическо действие, за да се официализира и регламентира структурата", пише говорител на компанията в имейл до Wired, цитиран отeconomic.bg.

Промяната ще бъде най-забележима, когато компанията публикува резултатите си за четвъртото тримесечие през януари догодина. Тогава тя за пръв път ще обяви печалбите от два различни свои сегмента: Google на Сундар Пичай и Alphabet на Лари Пейдж. Последното включва компаниите Calico (биотехнологии, удължаващи живота), Nest (смарт продукти за дома), Fiber (високоскоростна интернет услуга), Ventures (инвестиции в стартиращи компании) и Capital (инвестиции във вече развити и растящи такива).