Ненчев даде 5 млн. лв. без търг на фирма, близка до Маджо
Секция: ИКОНОМИКА
04 Октомври 2015 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ненчев даде 5 млн. лв. без търг на фирма, близка до Маджо

/КРОСС/5 милиона лева е прибрала от Министерство на отбраната близката до бизнесмена Младен Михалев - Маджо компания "Бент оил" АД.

Крупната сума е дадена чрез порочната процедура по договаряне без обявление и е за доставка на дизелово гориво F-54 и автомобилен бензин F-67, установи проверка на Епицентър. бг в Агенцията за обществени поръчки. Практиката е показала, че процедурата обикновено се използва, когато по неясни критерии дадена компания е избрана предварително да усвои държавни пари.

Горивото за управляваното от земеделеца Николай Ненчев ведомство е доставено през юли - август тази година. За бензина близката до Маджо компания получава 1 935 998 лв.с ДДС, а за дизеловото гориво - 2 995 572 лв.

Проверка в Търговския регистър показа, че основен собственик в "Бент оил" е директорът й Димитър Радев чрез фирмата "Вилет". Радев е и в управлението на "Фарма", в която дял от 67% има съпругата на Младен Михалев - Елена. „Бент оил" държи и 28% от акциите на новата застрахователна компания "Асет иншурънс".

„Бейнт оил" се занимава с продажба на горива. За близостта й до един от основателите на СИК и настоящ бизнесмен Младен Михалев стана известно преди години, по време на едно от разследванията за дрога срещу Златомир Иванов - Баретата. В съдебна зала стана ясно, че "Бент Оил" е зареждала бензиностанциите на близкия до Баретата бизнесмен Росен Драгнев-Капитана.

Гарант по сделката бил самият Златомир Иванов. Заради финансови проблеми Капитана не смогвал да плаща доставките и натрупал дълг за над 3 млн.лв. Неуредените взаимоотношения стават причина за скандал между Капитана и Златко Баретата. За известно време Росен Драгнев дори бе основният заподозрян като поръчител на стрелбата срещу Баретата. Впоследствие това не се доказа. Вместо това Росен Капитана стана основен свидетел в едно от наркоделата срещу Златомир Иванов. Именно той е човекът, разкрил схемата, по която бившият командос и бандата му са продавали дрога в София и Слънчев бряг, след като бе разбита групировката му "Фирмата".