Вестниците пишат...
Секция: Преглед на печата
05 Октомври 2015 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестниците пишат...

/КРОСС/ "Педофили зарибяват деца с игри в интернет мрежата". Извратеняци имали по 600 малолетни приятели в мрежата, пише „Телеграф". По информация от ГДБОП, педофилите ловуват в над 150 сайта за игри или във "Фейсбук". Когато този вид престъпници стигнат до съд, в повечето случаи се отървават с по-леки присъди, защото формулировката не е педофилия, а разпространение на порнографски материали. "Говорете с децата си", съветват специалисти.

Според вестник „Сега", "50 процента от временно наетите с бюджетни пари пак стават безработни". Констатацията е от първата официална оценка на субсидираната заетост. Проучването обобщава, че ще има повече ефективност, ако парите се насочат към частния сектор, а не, както е сега, към общините.

"Сега" съобщава и че социалните помощи отново са в преразход, както миналата година.

Водеща тема на „Новинар" е идеята за нов земеделски бизнес, с който гурбетчиите ни ще се завърнат. Става дума за отглеждане на шафранови минзухари, нашумяло в района на Кърджали.

„Стандарт" помества репортаж за това как юпита са станали фермери в Родопите с биопроизводство.

В „24 часа" министърът на земеделието Десислава Танева казва, че, за да има повече фермери у нас, се променя моделът на субсидии.

„Монитор" съобщава на първа страница: "Фирми отказват да наемат служители с кредити", искат предварителни данни за задължения.

"Армията е продала имоти на стойност близо 6 милиона лева, само от една сделка - в столичния квартал "Младост", спечелила 4 милиона, съобщава „Труд", като цитира експерти, че това е бомба на имотния пазар, защото е станало за два дни.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова заявява, в интервю за„Монитор", че плащанията по европейските проекти и разплащанията по обществени поръчки ще доведат до дефицит в бюджета в края на годината, но той ще е по-малък от планирания. Менда Стоянова е убедена, че управляващите ще се справят с приемането на бюджета за догодина в срок.

Опозиционният „Земя" пише: "Държавата не спира да яде от резерва си", консолидираният бюджет отчита дефицити, но управляващите продължават да се хвалят с излишъци. Изданието цитира Института за пазарна икономика."

„24 часа" излиза с цитат на министъра на финансите на първа страница: "Още 52 милиона?!Моля, откажете се!". Цитатът е от писмо на Владислав Горанов до Висшия съдебен съвет, в отговор на решението на съвета за повишаване на минималните заплати в правосъдната система от 1 ноември. Необходимите за това пари до края на тази и за цялата следваща година са 52 милиона лева. Министър Горанов обаче отговорил, че очаква ВСС да преразгледа решението си. 

5 процента от оръжието в Сирия е българско, казва за вестник „Труд" експертът по сигурност проф. Николай Радулов. От "Арсенал" обаче са казали, че "това са пълни глупости".

В интервю за „Капитал дейли" директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев декларира, че той и колегите му работят по 37 нови потенциални проекта. Интересът е към туризма, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

В интервю за „Дума" посланикът на Кипър у нас Ставрос Августидиас уверява, че кипърските инвеститори продължават да виждат в страната ни пазар с голям потенциал.

Водеща тема за „Стандарт" е намалението в цените за стоки и услуги за българи в Солун, заради обичта на съседите ни към Димитър Бербатов, част от местния футболен отбор ПАОК.