Подготвени са текстове за криминализиране на гонките
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Октомври 2015 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подготвени са текстове за криминализиране на гонките

/КРОСС/Подготвени са текстове за криминализиране на гонките. Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов. Той уточни, че се предвижда конфискация на автомобили без книжка и след употреба на алкохол. Иванов обаче уточни, че те са в първоначален вариант.

Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов постави на правосъдното и вътрешното министерство да предложат ефективни промени в Наказателния кодекс. Друга промяна е конфискация на моторното превозно средство, когато се управлява от неправоспособен или пиян водач, обясни в присъствието на Борисов министърът на правосъдието Христо Иванов.

Обсъждаме също така как да осигурим наистина една незабавност в тези случаи. Знаете, че в НПК и сега има незабавно производство. Трябва да видим, ако не се прилага и не работи достатъчно добре, къде в практиката става проблем, каза правосъдният министър.

Относно идеята да се счита за предумишлено убийство, когато бъде убит човек, след шофиране в нетрезво състояние, правосъдният министър заяви, че все още не се обсъжда това.

Бойко Борисов настоява всичко това да се случва веднага, в рамките на 24 часа, съдебно решение - възможност, по която обаче експертният дебат продължава, според казаното от правосъдния министър.

Това го има в много държави, просто това е ритуал. Много е важно всичко да мине през съдията, да няма никакви съмнения, че има полицейски произвол или аз съм вече доста мнителен човек, може полицаят да мрази някой и да отиде да му вземе колата. Така че всичко трябва да минава през дежурен съдия. Просто трябва в рамките на извършеното престъпление веднага да се понесе отговорност, каза Борисов.

Във връзка с дискусията за евентуални промени в Закона за движение по пътищата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е привърженик на по-бързо налагани административни мерки като снемане на регистрационен номер и спиране от движение на автомобила.

Аз съм категоричен противник на идеи, които бяха манифестирани от ръководството на КАТ, като криминализирането на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление движението с каруци или превозни средства с животинска тяга, както ги дефинира законът. Това е безумие и означава, че НК ще достигне до 800 члена. Трябва да се търси баланса между разумното и организацията на административните мерки", посочи главният прокурор. На въпрос дали ще има официално становище на Прокуратура по евентуални промени в Закона за движение по пътищата, той отговори: "Становище на Прокуратурата може да има тогава, когато има законопроект, който да обединява всички мнения. Виждате, че в момента има по-скоро дискусия или идеи". По думите на главния прокурор е необходима по-ефективна събираемост на наложените санкции. "Сегашният Закон за административните нарушения и наказания е направен за друго време. Време, в което гражданите съзнателно плащат своите глоби. Той не обслужва по никакъв начин ситуацията в момента", посочи Цацаров.