Сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев - само в SOFIA FUSION FEST 2015
Секция: КУЛТУРА
05 Октомври 2015 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев - само в SOFIA FUSION FEST 2015

/КРОСС/Най-шареното събитие обединява сръбски духов оркестър и рап по стихове на Гео Милев, български фолклор, реге и нюйорски джаз!

На 23 и 24 октомври в София ще се състои второто издание на най-шарения, разнообразен, забавен и нетрадиционен музикален фестивал у нас - SOFIA FUSION FEST 2015! В рамките на два дни, столичния клуб Mixtape5 ще посрещне десет от най-интересните по стил и облик родни банди, а на сцената му ще видим и чуем едни от най-впечатляващите и непознати за широката публика музикални инструменти! Българска фолколорна музика поднесена нетрадиционно, реге и женски вокален хор, тибетски звуци и хенг дръм формация са само част от "звуците" на фюжън феста. Сред акцентите в програмата тази година безспорно ще е гостуването на сръбския духов оркестър KRISTIJAN AZIROVIĆ (на 23 октомври), който е многократен носител на голямата наградата на фестивала ГУЧА (за най-добър оркестър и за най-добър тромпетист). В размките на събитието музикални сили ще обединят още "Тъпани и Гайди", "WakeЪп project", "Harlem Jazz", проект "Зората", група "Мерудия", Хор "Кипри" и много други.

Билетите за SOFIA FUSION FEST 2015 на 23 и 24 октомври в клуб Mixtape 5, се пускат в продажба от днес в системата на www.Tickelogic.bg и неговите партньори. Билет за всеки от двата дни на събитието ще е с цена 10 лв (на предварителна продажба), а в дните на събитието (на вход) ще се продават по 15лв. Фестивалните вечери са с начален час - 20.00ч.

ПРОГРАМАТА:

На 23 октомври събитието ще стартира с единствената по рода си формация "Древност и космос", която поставя началото на първите звуколечебни концерти у нас. Кристални и тибетски купи, диджериду, флейта, кахон, тъпан и женски вокали ще представят различна, релаксираща и зареждаща лечебна музика.
В програмата следва реге прокетът "Мерудия", включващ авторска музика с елементи на български фолклор.
Проект "Зората" пък ще демонстрира интересна комбинация между творчеството на големите български поети - Гео Милев, Христо Ботев и др. в хип-хоп вариант и под съпровод на виолончело.
"Harry + EXo + Max" е нестандартна фюжън формация с участието на EXo (Георги Пенков - ЕХо, HMSU, пионер на дъбстепа в България), Максим Хальов (Макс, барабани) и Захари Борисов (Хари, китара). Тримата ще разведат слушателите из дебрите на бас музиката в измеренията на дъбстеп, псайдъб, аутономик и текстеп. Ако тези музикални стилове не ви говорят нищо - то след петъчната вечер ще сте с една идея по-наясно какво стои (звучи) зад тях.
"Harlem Jazz" е поредица от коцерти с участието на известни български джазмени, които пресъздават музиката и атмосферата на джаз сцената в Харлем, Ню Йорк от средата на миналия век. Проектът обещава експлозивна комбинация от бибоп и джаз-блус, както и ударна доза грууви boogaloo.
Кулминацията на вечерта ще настъпи с идването на сцената на сръбският духовия оркестър на KRISTIJAN AZIROVIĆ, воден от именития виртуозен тромпетист. Оркестърът е добре познат у нас (след няколко успешни самостоятелни концерта в София), а по слава и награди оркестъра се нарежда до тези на Горан Брегович и Бобан Маркович.
Финалните акорди на 23 октовмри ще поднесе DJ Lazy Face с неповторимо афтър парти.

На 24 октомври, "Happy Hang Friends" ще открие втората вечер на SOFIA FUSION FEST 2015. Hang е съвсем нов музикален инструмент и до този момент в България не са правени концерти с него. Групата обединява любителите на този инструмент, който набира все по-голяма популярност по света и у нас. Hang е измислен преди близо 15 години в Швейцария, а в него се намират корени от древни инструменти, като индийският гатам, уду, тибетска арфа.
Хор "Кипри" ще поднесе свежото си настроение и репертоар от български фолклорни песни в изцяло женски състав. Киприте , разбира се контактуват много добре с публиката и е истинско удоволоствие да ги гледаш и слушаш на живо.
Следва участието на Влада Томова и нейните "Балкански приказки" изпълнени акустично с глас, китара, контрабас, кавал и гост-изпълнител от Иран, който свири на уд.
Един от най-новите проекти в музикалното пространство и част от SOFIA FUSION FEST се казва WakeЪп! Project. В него вземат участие известни музиканти от Оркестъра за народна музика към БНР и певици и музиканти от Държавния ансамбъл "Филип Кутев". Всички те са артисти с дългогодишен опит, а в работата си преплитат бъларски фолклор с модерно звучене.
"Тъпани и Гайди" ще сложат ударно точката на тазгодишния фюжън фестивал. В проектът участват оригинални родопски гайди в съчетание с диджериду, кахон, тъпан и вокали. Част от състава на групата е от проекта "101 каба гайди", а останалите членове са част от група "Оратница". Момчетата са представители на алтернативния фолклор и завладяват публиката с нетрадиционна и интересна фолклорна комбинация.