Скритите бомби в договорите с американските централи
Секция: Интервюта
05 Октомври 2015 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скритите бомби в договорите с американските централи

/КРОСС/ Работодателските организации на 30 септември 2015 г. внесоха в прокуратурата три сигнала за нарушения в енергийния сектор. Един от тях се отнася до т.нар. Американски централи - ТЕЦ „Марица изток 1" и ТЕЦ „Марица изток 3". Изпълнителният директор на американската компания AES Оливие Маркет в изявление за медиите коментира, че договорите са публични, достъпни, както и, че ръководената от него компания спазва стриктно законодателството.

От предоставената от БСК информация обаче става ясно, че в момента изобщо не става въпрос за сегашната дейност на компанията AES. Касае се за твърде спорни практики при сделките, прилагани от български държавни институции преди повече от десет години. В частност - неразкриване на истинските собственици на капитала и странни процедури при избора на инвеститори.
Според работодателските организации в сигнала за двете американски централи до прокуратурата „е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори, неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества, както и сключването на неизгодни за държавните енергийни дружества сделки с еленергия, които водят до задължително изкупуване на еленергия, в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС. Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, НПРО предлагат на Прокуратурата на РБ да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики", се казва в съобщението на БСК.
Сделките с двете американски централи вълнуват българската общественост от 1998 г., и частично около подписаните с тях договори излизат факти, които са в ущърб на българските граждани. Договорите с ТЕЦ „Марица изток 1" и ТЕЦ „Марица изток 3 (сега „AES Гълъбово ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3" Контур Глобал) са предмет и на редица заседания на Народното събрание.
Бившия енергиен министър Делян Добрев и сегашен шеф на енергийната комисия в парламента, на специално свикана пресконференция през юли 2012 г. показа пред журналисти договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г.
Тогава Добрев извика медиите, в отговор на изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който ден по-рано бе коментирал, че повишаването на цената на тока е отговорност изцяло на премиера Бойко Борисов.
„Договорите са подписани в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов", каза тогава Добрев. Той обясни, че те са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лева електроенергия от "Марица-Изток 1". С обяснението, че са конфиденциални, медиите видяха само датата.
"Опитват да намерят най-различни аргументи за оправдаване на покачването на цената на електроенергията, само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за Марица изток 1 и 3 с аргумента, че не Костов, а някой друг определял цената", заяви Делян Добрев
От своя страна в същия ден Костов коментира следното:
Това, че той (Б. Борисов, б.р.) се опита абсолютно безочливо да поддържа тази своя теза ни кара, пресцентъра на Демократи за силна България да му изпратим справка за времето, когато са подписани и сключени тези договори, които той има в предвид.
И нека той да се съгласи, тези договори, дори тези, които са сключени от правителството на Симеон Сакскобургготски, с двама министри на енергетиката - единият е Милко Ковачев, другият е Мирослав Севлиевски, да бъдат извадени на бял свят, да се види кой ги е подписал.
Ние понеже знаем кой ги е подписал, ще изпратим тази информация и се надяваме, че ще спре да лъже така безочливо.
Но той лъже, принуден да прикрие собствените си следи - следите от неговата нерешителност и неговата некомпетентност са толкова големи, че просто не могат да бъдат прикрити вече. (използваните цитати са от архива по темата на news.bg).
Сега, през 2015 г. Реформаторския блок и ГЕРБ са в коалиция. Иван Костов не е лидер на ДСБ и спорът между тях изглежда изгладен, още повече, че бившият член на ДСБ сега е председател на КЕВР. Към днешен ден обаче отново става въпрос за цените на тока. Работодателските организации обаче не изглеждат доволни и връщат топката назад. Техният апел е подкрепян и от Таско Ерменков от БСП, който преди заседанието на комисията по енергетика към Народното събрание заяви че „Приватизацията на ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" не е скрита, а явна" (БГНЕС).
Нередностите при сключването на договорите с двете американски централи неведнъж са били обект на медийни реакции. В нееднократни публикации още от края на 1998 г. Галина Александрова, тогава заместник-главен редактор на в. „Капитал" сигнализира за огромни нередности например при сключването на договора с AES.
В публикация от 14 януари 2000 г. например тя предупреждава, че „Националната електрическа компания е поискала преразглеждане на договора, който подписа преди една година, с офшорната компания "Кънсолидейтид континентал комърс" (Consolidated Continental Commerce или "3С") за изграждане на нова мощност в ТЕЦ "Марица-изток 1", съобщи източник, близък до електрокомпанията. Вече цяла седмица текат преговори с "Американ енерджи системс" (AЕS), която купи през лятото мажоритарния пакет акции в ирландската офшорка.
Скандалният търг
Договорът с "3С" беше подписан през октомври 1998 г., след като се проведе търг с иницииращ партньор. Иницииращият партньор се оказа наскоро регистрираната в Ирландия офшорка "3С" и тя елиминира световноизвестни енергийни компании като "Нешънъл пауър", "Ентерджи", "Мицуи" и др. Условията на търга даваха право на иницииращия партньор да подобри офертата си след отварянето на офертите на останалите фирми и това предреши изхода от състезанието. Още тогава тръгнаха слухове, че шефовете на НЕК смятат договора за неизгоден, но са го подписали под натиска на председателя на агенцията по енергетика Иван Шиляшки. Специалистите предупреждаваха, че "3С" няма да построи централата, защото няма нито умения, нито финансови възможности за това. В крайна сметка се оказа, че "3С" изобщо не е имала амбиция да строи централата, а е искала да посредничи при намирането на инвеститор, който е наясно с енергийния бизнес. Търгът обаче не беше за инвестиционен посредник и единственият ефект от елиминирането на сериозните кандидати и избора на "3С" е, че строежът на централата се отложи поне с две години.
Любопитна подробност по тази сделка е, че "3С" беше доведена от Константин Димитров, шеф на фирма "Омнитех", която се свързва със среди от БСП. Впоследствие се оказа, че той и президентът на "3С" Джакоб Менахем са първи братовчеди. През последната година Константин Димитров често споменава, че от години го свързва лична дружба с Иван Костов, и твърди, че работи за премиера. Ако това е вярно, с тази сделка той направи възможно най-лошата услуга на Костов. През 1998 г. Коко Димитров доведе и "Креди Суиз фърст Бостън" и тя беше избрана за консултант по продажбата на 22-те ВЕЦ. След година консултантът си тръгна с парите от сделката, без да е свършил нищо, а Агенцията за приватизация трябваше да обяви нова процедура за избор на посредник.
Договорът с "3С"
Той се състои от два основни елемента - за изграждане на нова мощност на площадката на "Марица-изток 1" и за експлоатация на централата. "3С" се задължава "да уреди финансирането, проектирането, доставката, изграждането, изпитанието, произвеждането на електроенергия и поддръжката в съответствие с европейските стандарти на електроцентрала със съвкупна мощност от 650 мегавата". Първият проблем възниква още тук. Според международните стандарти нормалната цена на 1 мегават инсталирана мощност е 1000 долара. В този случай централата трябва да струва около 650 млн. долара. Менахем обаче направи свои сметки и обяви, че крайната цена на проекта ще бъде 920 млн. долара.
Според договора "3С" получава правото да експлоатира новата централа 15 години след като започне да произвежда електричество. През този период "Марица-изток 1" ще "преобразува въглища в електроенергия", тоест ще работи на ишлеме. Според договора НЕК ще доставя въглищата безплатно и ще плаща на "3С" възнаграждение за преработка, което не включва цената на горивото.
Предвижда се централата да работи на базов режим с максимално натоварване на мощностите (минимум 7000 часа годишно). Договорът е от вида take or pay (взимаш или плащаш). НЕК ще плаща за разполагаемост (за цялата мощност) без значение дали ще вземе електричеството.
В договора е записана специална формула за определянето на цената на електроенергията. Според Джакоб Менахем цената (таксата за преобразуване) ще бъде около 3.2-3.4 цента на квтч. Като се прибави и горивната компонента, която е около 1 цент на квтч, токът, който НЕК ще купува от "Марица-изток 1", ще струва над 4.3 цента на квтч. В практиката на търговския обмен електроенергията се продава на цена, не по-ниска от тази на най-новите централи. И тогава не може да не стане отново дума за сделката за износ на електричество в Турция, при която електрокомпанията ще получава по 3.53 цента на квтч. Очевидно е, че НЕК ще продава тока на загуба.
В договора бившият Комитет по енергетика, представен с подписа на Иван Шиляшки, и НЕК са поели странни ангажименти. Записано е например, че "корпоративният подоходен данък, плащан от "3С", ще бъде изчисляван, базирайки се на хипотезата, че компанията ще бъде освободена от плащането на 50% от общата стойност на корпоративния подоходен данък за период от 10 години". Освен това вносът на оборудване и консумативи трябва да се освободи от вносни мита, такси и ДДС "съгласно Закона за чуждестранните инвестиции". Тези митнически и данъчни облекчения вече ги няма в Закона за чуждестранните инвестиции, но цената на тока е договаряна при хипотезата, че съществуват и се прилагат спрямо "3С". При това положение цената на киловатчас електричество от "Марица-изток 1" ще надхвърли значително прогнозните 4.3 цента. Точно с колко все още никой не знае.
Заложени са и други условия за повишаване на цената. Записано е например, че при "обстоятелства, свързани с правителството" (промяна в нормативната база и в условията) поради увеличаване на разходите може да има поправки в компонентите на цената, "за да се гарантира компанията да има същия нетен, след облагане с данъци, икономически доход, все едно че тези разходи не са били понесени". Тоест при всяка промяна в законите ще се променя и цената, за да се гарантира (увеличи) печалбата. В крайна сметка се оказва, че печалбата от 15-годишната експлоатация ще отива само в "3С", а всички пазарни рискове и загубите по дефиниция остават за сметка на НЕК.
Скритият износ
В раздел 6.4, касаещ гаранциите за плащане, е записан дълъг и сложен текст, чийто смисъл с няколко думи е следният: Ако НЕК дължи на "3С" определени суми и те са фактурирани (тоест доказуеми), "3С" ще има опция да продава електроенергията в трети страни, ако българското законодателство позволява това. Ако законът още пази монопола на НЕК при износа, "3С" ще има опция да преговаря за продажбата на електроенергия от НЕК на съседни държави. В този случай "НЕК се съгласява да приеме всички такива предварителни, направени от "3С" уговорености, да ги финализира със сключване на договори", както и да достави електричеството.
По принцип няма нищо лошо, ако се даде възможност за конкуренция при износа - енергетиката ни само ще спечели от това. Истината обаче е, че с този договор не се създава конкуренция, а се привилегирова една фирма за сметка на останалите. На практика с този договор се вкарва посредник в износа на електричество. Правителството и НЕК избраха модела на "единствения купувач" и го наложиха с енергийния закон въпреки предупрежденията на наши и външни експерти, че този модел ограничава конкуренцията. А сега подписват договори с цел да се заобиколи "единственият купувач".
Едва ли би могло да се очаква, че предоговарянето с новия инвеститор AES ще доведе до съществени промени в договора. Най-конфликтните моменти обаче ще трябва да се фризират, защото май ще се наложи секретните договори от последната година да се извадят от сейфовете на енергийните шефове и да се покажат пред комисията за енергийно регулиране. В противен случай тя може да откаже разрешения за строеж и лиценз за производство на електроенергия с аргумента, че не може да оцени стойността на проекта и неговата ефективност. А комисията има за основна задача да не допуска неефективни производства, които ще надуват цените.

Година по-късно, през 2001 г. проблемът с американските централи не изглежда по-малко болезнен. Договорите са предмет на обсъждане и на едно от продължителните заседания на парламента, част от стенограмата от което може да се прочете по-долу. Изводът отсега е ясен: седемнадесет години по-късно изненада от това, кой заложи скритите бомби в договорите в двете американски централи - няма и единствената отговорност е на хората, облечени в политическа власт.

ЧЕТИРИСТОТИН И ОСЕМДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ
София, петък, 16 февруари 2001 г.
Открито в 9,01 ч.
16/02/2001
Председателствали: заместник-председателите Иван Куртев и Любен Корнезов
Секретари: Виктория Василева и Калчо Чукаров

РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ): Уважаеми господин председателстващ, уважаеми колеги! Господин заместник министър-председател, много Ви моля да се съсредоточите и да ми отговорите като министър на икономиката на България, а не като политик, в каквато роля се изявявате през последната седмица. Моля Ви за това, защото проектът, за който сега ще разговаряме, е с такава стойност и с такова значение, че ако той бъде реализиран по начина, по който Вие сте се съгласили да бъде реализиран, последствията за страната, ако бъдат сравнени, ще бъдат страшни. Това, което става с "Балкан", ще бъде просто детска игра. Става дума за комплекса "Марица-изток"; става дума за проекта "Марица-изток 1", заместваща мощност; става дума за проект на стойност 989 млн. евро, тоест, почти 1 млрд. Може да ги пресмятате и в долари.
Малко предистория. Проектът не е нов, той се дискутира повече от 10 години в енергийната общност на България. Става дума за изграждане на една заместваща мощност на една вече остаряла централа в комплекса "Марица-изток 1", бившата "Първа комсомолска". Водени са преговори с най-различни международни финансови институции. Японската агенция "Джайка" направи проучване и предложи като най-атрактивен за тази цел проект с използване на котли с така наречения "кипящ слой" - най-екологически чистите. Разглеждаше се вариант с финансиране от Японския фонд за международно сътрудничество с възможно най-ниската лихва - около 2-3 на сто годишно. И всичко това до м. март 1998 г., когато, както се казваше в онази басня на Крилов, "Вдруг ни откуда не возмись, появился хитрый лис", тоест, хитрата лисица.
Хитрата лисица се явява под формата на никому неизвестната ирландска офшорна компания "Три си", "Консолидейтит континентъл комърс" и веднага на 5 март 1998 г. Комитетът по енергетика и НЕК сключват и подписват меморандум за подготовка на търг за проекта "Марица-изток 1".
С протокол № 9 от 23 март 1998 г. Съветът на директорите обявява този търг.
На 10 юни 1998 г. в 14 ч., в присъствието на всички са отворени пликовете на компаниите.
Искам да чуете имената на тези компании, които участват в търга. Това са: Енергомашиностроителна корпорация "Русия", това е компанията "Ентърджи" от Съединените американски щати, това е компанията "Маробени" от Япония, това е компанията "Нешънъл пауър" от Великобритания, това е компанията "RV енерджи" от Германия. Тоест, най-големите компании от най-големите страни - производители на енергийно оборудване.
Можете ли да познаете кой печели търга? Познайте отведнъж. Печели го компанията "Три си". Нейните документи обаче са отворени на 3 август 1998 г. - два месеца по-късно. Ще попитате сигурно защо. Защото на компанията е предоставено правото на така наречената инициираща страна. Не е ясно, разбира се, какво точно е инициирала компанията "Три си", защото процедурата "ВОТ " е известна поне от 30 години.
Що се отнася до комплекса "Марица-изток" и заместващата мощност там, тя е също много отдавна известна.
Въпреки това компанията спечели търга и веднага, още същия ден президентът на компанията Джакоб Менахем е уведомен за това. Компанията поема ангажимента до края на 1998 г. да осигури финансовата схема. Тоест, тя няма финансова схема. Въпреки това печели търга.
Междувременно, в икономическия меморандум за страната Световната банка предупреждава, че новите независими производители на енергия ще предпочетат да намалят разходите си значително в сравнение с централите на лигнитни въглища, имащи дългосрочни контракти - точно такъв е този контракт - за изкупуване на енергия с НЕК. Тоест, единственият купувач - НЕК, ще трябва да прехвърли всичките си загуби върху гражданите на Република България.
Подобно е становището и на меморандума с Международния валутен фонд, който Вие, господин Жотев, подписахте само преди няколко дни - на 29 януари 2001 г.
Въпреки всичко това, преди около 10 дни Министерският съвет одобри доклада на работната група по проекта "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3". Интересно е, след като проектът се протака вече повече от 3 години, въпреки становищата на международните финансови институции, какви са условията, които сега предлага компанията "Три си".
Между другото, трябва да отворим една скоба и да кажем, че междувременно през 1999 г. компанията "Три си" се продава на американската компания "EIS". Това е много важно да го запомните сега, тъй като ще стане дума и за него след малко. (Става въпрос за AES, но вероятно стенографиращият тогава не е бил запознат б.р.)
Сигурно условията са станали много по-добри. Бихте ли ни информирали: какви са условията в новите варианти на контракта? Защото, искам да Ви напомня, "Три си" спечели търга с процедурата "ВОТ ", тоест, прехвърляне след 15 години, отсъствие на необходимост от държавна гаранция и най-ниска цена на електроенергията.
Бихте ли ни информирали с какво са подобрени условията за българската държава и за българските граждани?
ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН КУРТЕВ: Благодаря на господин Овчаров.
Имате думата, господин заместник министър-председател.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители! Господин Овчаров, преди да ми зададете въпроса и да го развиете, Вие ми подхвърлихте закачка, че съм станал политик. И аз, преди да Ви отговоря на въпроса, че политик не съм бил, не съм в момента и няма да стана, няма да се кандидатирам, защото просто нямам търпението, най-малкото, да стоя тук, в парламентарната зала, дни и месеци наред и да обсъждам примерно законопроекти, по които не разбирам.
Освен това аз съм един много стриктен човек. Ако дойда тук на работа, това означава, че всеки ден би трябвало да спазвам работното време и всеки ден да идвам тогава, когато се обявява, че има дебат в парламента. Това не мога да го направя. Просто не бих могъл, не съм такъв човек. Никога не ме обвинявайте, моля Ви, че говоря като политик. Ако нещо коментирам, свързано с политиката, то е само тогава, когато видя много некоректни изявления. А по някой път наистина се закачам, примерно с госпожа Дончева или с най-големия специалист на металургията от Северозападна България.
Но наистина темата "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" е много сериозна и затова аз се радвам, че поставяте този въпрос тук, в парламента. Само че искам да кажа, че няма сключени договори, няма нищо одобрено от Министерския съвет. Има одобрена позиция за продължаване воденето на преговорите. Ако не беше така, да е изтекла информацията официално, че договорът при определени параметри е подписан.
Никакво намерение нямам да Ви отговарям за конкретните параметри, по които са водени преговори дотук. Просто Министерският съвет преди десетина дни ме помоли да се включа в преговорите, защото те не са лесни. Защото като всеки договор и то за толкова много пари се водят преговори, които трябва да защитят интересите на нашата страна докрай. Ако тези интереси бъдат защитени, договорът ще се реализира, двата проекта ще се реализират, ще имаме една голяма американска инвестиция, за да стане така, че нашата енергетика да стане по-гъвкава, с изграждането на по-малки блокове, които да могат да поемат определени ситуации.
Няма нищо лошо обаче, ако се работи за изграждането на енергийния потенциал на страната и в други насоки. И това се надявам, че ще става в годините, които идват.
Във връзка с Вашето питане относно проекта за изграждането на заместващата мощност, става въпрос за два блока около 335 мгвт на площадка ТЕЦ "Марица-изток 1". Искам да кажа, Вие вероятно знаете, че междувременно един от кандидатите, който първоначално е кандидатствал и е бил един от конкурентите - "Ентърджи", той отново е в схемата. "Ентърджи пауър груп" отново ще бъде страна по изграждането на обектите, стига разбира се да се постигнат необходимите условия, стига да се стигне до подписването на договор.
От чисто техническа гледна точка компанията-инвеститор "EIS" (AES б.р.) води преговори с потенциален главен изпълнител на проекта, който е избран с търг. Сроковете за изпълнение са следните:
- подписване на договорите за финансиране - 30 юни 2001 г.;
- започване на работите - септември 2001 г.;
- пускане на първи блок - 31 май 2004 г.;
- въвеждане в търговска експлоатация на 1-ви блок - 30 август 2004 г.;
- първо пускане на 2-ри блок - 31 август 2004 г.;
- въвеждане в търговска експлоатация на 2-ри блок и цялата централа - 28 февруари 2005 г.
При положение, пак ще повторя, разбира се, че се достигне успешно до първия етап, а именно подписването на тези договори.
Основните технически характеристики са следните:
- специфичен разход на топлина за всеки киловатчас (нето) - 10 хил. 320 килоджала за киловатчас;
- годишна часова използваемост средно за 15-годишния срок на експлоатация - 7 хил. и 900 часа;
- нетна гарантирана мощност - 600 мгвт;
- очистване на димните газове от серни окиси, което да отговаря на изискванията на европейските норми за опазване на околната среда.

Тук изобщо няма съмнение за това, че ще се опазва природната среда, тъй като сред финансиращите институции, ако се реализира проектът, ще бъде Европейската банка за възстановяване и развитие, която по дефиниция, по своите правила за предоставяне на кредити, не може по никакъв начин да се конфронтира с европейското законодателство.
Гориво. Лигнити с калоричност около 1500 килокалории на килограм и сяра до 2,3 на сто на работна маса. От юридическа гледна точка в основата на проекта са пакет от договори и най-важните от тези договори са следните. Първо, договорът за изкупуване на електроенергията. Този въпрос е дискутиран многократно, почти напълно е съгласувана общата редакция, включително и приложенията. Второ, договорът за доставка на лигнити - практически разговорите по този договор са приключили. На следващо място, договор за прехвърляне на терена за изграждане - съгласуван по почти всички клаузи.
При изграждането на проекта се предвижда от 15 до 20 на сто от стойността на този проект да се възложи на български фирми под формата на доставки и услуги. Вие питате в писмения въпрос, който получих, защо е допуснато забавяне. Има няколко причини. От започването на работа по този проект до май 2000 г. се е работило по така наречения договор за преобразуване на енергията. Вие също споменахте това. Основните клаузи на този договор отразяват законодателните и нормативните постановки в енергийния сектор до този период. От май 2000 г. започна работа по замяна на договора за преобразуване на енергията с договор за изкупуване на електроенергията.
По отношение на последната част от въпроса, а именно защита на интересите на държавата, ще Ви прочета становището на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси: Със съгласуваните технико-икономически параметри, а именно специфичен разход, използваемост, разполагаемост и други, е гарантирано рационалното и икономичното използване на лигнитните залежи в басейна "Марица-изток".
Второ, наложените изисквания по опазване на околната среда са твърде строги и са от същия порядък, каквито са в развитите индустриални държави, главно от Европейския съюз. Не трябва да се забравя, че опазването на околната среда изисква значителни капитални вложения, а след това и доста разходи в процеса на производството. Трябва да се има предвид също например, че цената за тон варовик, който се използва за сероочистката, е почти толкова, колкото е цената и за тон лигнитни въглища. Вие знаете какви са параметрите - съдържанието на влага, на сяра - на лигнитните въглища. Определени, обсъдени и приведени в съответствие с нормативните документи са и всички данъци, мита и такси, които ще постъпят в държавния бюджет и бюджета на някои общини.
И на последно място, изграждането на тази мощност във всички случаи се очаква да доведе до икономическо оживление и увеличаване на заетостта. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН КУРТЕВ: Благодаря Ви, господин заместник министър-председател.
Господин Овчаров, имате думата за два уточняващи въпроса.
РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ): Уважаеми господин Жотев, аз ясно и достатъчно отчетливо Ви питах как са променени договорите и какво подобрихте за тези 3 години преговори. Тъй като аз не се притеснявам, сега ще кажа конкретните параметри на договорите.
Компанията "3S" спечели търга на 3 август 1998 г. със следната цена: първи вариант - 2,65 цента на квтч и годишно увеличение на цената 2,5 на сто; втори вариант - 3,25 цента на квтч за целия 15-годишен период.
След всичките Ви преговори след 3 години цената, която сега Ви предлага американската компания "AIS" (AES) е 4,69 цента на квтч и трябва да се повишава през целия 15-годишен период от време, за да достигне 5,1 цент в края на този период. Ето Ви тук табличката, господин Жотев (показва), ето Ви тук и графиката, по която тази цена ще се увеличава.
"3S" спечели търга, инициирайки процедурата "построй, експлоатирай и после прехвърли". В съответствие с меморандума, подписан между НЕК и компанията "AIS" в началото на 2000 г., вече няма да има последната фаза - трансфер. Компанията остава собственик на ТЕЦ "Марица-изток 1" до края на нейното съществуване. Тоест, държавата няма да получи нищо.
И, третото, компанията "3S" спечели търга с отказа от държавна гаранция. Вижте какво сте написали Вие във Вашия доклад от 4 януари 2001 г.: "Инвеститорът настоятелно търси държавна подкрепа, която по същество представлява държавна гаранция." Това е цитат от Вашия доклад, господин Жотев. Между другото, искам да Ви напомня, че фирмата "AIS" води тежки съдебни дела в Унгария и Казахстан, където тя е участник в подобни сделки.
Моите два допълнителни въпроса към Вас са: какви ще бъдат финансовите последствия за България и гражданите на България, ако сделката бъде платена? Коя е причината въпреки катастрофалните за страната условия Вие и господин Иван Костов да настоявате за сключването й? Тоест, бихте ли ми казали кои са другите собственици в капитала на компанията "AIS"?
ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН КУРТЕВ: Благодаря на господин Овчаров.
Имате думата, господин заместник министър-председател.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители, господин Овчаров! Ще бъде неизгодно за България, ако инвеститорите поискат и получат държавна гаранция върху инвестиции, които са почти 1 млрд. евро. Такава държавна гаранция няма да бъде предоставена и затова съм начело на екипа, който ще приключи разговорите. Докато съм министър на икономиката, няма дори да допусна да се внесе в парламента предложение за ратификация на проекти, които изискват държавна гаранция, на проекти, които се реализират с частни инвестиции. Това е против убежденията ми като професионалист, това е против статута на Европейската банка за възстановяване и развитие, която предоставя кредити. Държавна гаранция няма да бъде предоставена на тези два проекта - ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3".
Преговорите продължават и в момента и с цялото ми уважение към Вас няма да Ви дам нито една цифра за цена, нито за параметри, които все още договаряме. Защото това просто не е коректно към тези, с които се водят преговорите. Когато приключат тези преговори, тези параметри естествено не могат да бъдат секрет, с изключение на цената може би, защото и в момента се водят преговори по други проекти, например, по "Горна Арда".
РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ, от място): И за нея ще говорим.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: И за нея искате да говорите? Аз нямам нищо против да се говори за реализацията на "Горна Арда". Аз съм един от привържениците да започне строителството на "Горна Арда", ако не може през март, поне през април тази година. И не защото някой си казва, че идва време за избори, а просто защото и преди около месец казах, всяка капка вода, която тече на територията на България, трябва да се хване. Да се хване или за водоползване, или за питейни нужди, или за напояване, или за производство на електроенергия. И тогава трябва внимателно да се помисли дали наистина е неизгодно изграждането на каскадата от централи на "Горна Арда" при определени ценови равнища или просто трябва да погледнем малко повече в бъдещето и да преценим, че за водата след време ще се използват други критерии, не само икономически, не само ценови. Нямам проблеми да водя разговори с Вас, господин Овчаров, и с цялата Комисия по енергетика и енергийните ресурси, чиито членове много уважавам. Българската енергетика трябва да се развива както в посока към изграждането и улавянето на всички възможности за изграждането на микровецове, така и в изграждането на двата проекта - ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3", така и улавянето на всяка възможност, която природата е дала на България, за да може нашата страна, пак ще го повторя, да бъде енергиен център на Балканите.
СТАНИМИР КАЛЧЕВСКИ (ДЛ, от място): Това го изтървахме вече!
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Не сме го изтървали. Защото възможностите на нашата природа са си тук. Българските енергетици са едни от най-способните професионалисти сред всички сектори, които познавам, в това число има и някои политици, които иначе много ги уважавам, но когато видят, че работят камерите от телевизията и микрофоните от радиото и телевизията, само тогава прекрачват прага на професионализма.
Господин Овчаров, и с Вас съм готов да водя разговори и дори ще чуя и съветите Ви, ако имате някакви забележки по повод на техническите параметри. В никакъв случай нито премиерът, нито аз, нито който и да било министър или пък някой от ръководителите на енергетиката в България искат да стартира изграждането на "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" на всяка цена, само защото примерно се вкарва американска инвестиция или защото просто трябва да се търси заместваща мощност на блоковете 1 и 2 на АЕЦ "Козлодуй". Трябва да се гледа комплексно и в никакъв случай да не се прибързва. Затова всъщност и в момента се водят преговори. Аз ще направя от себе си всичко, каквото зависи от мен, тези преговори да протекат добре и успешно, така че да се реализират тези два проекта. Ако тези преговори не приключат добре, никога няма да вкарам за утвърждаване в Министерския съвет окончателния вариант. Ние сме обсъждали един доклад на една работна група, която е водила преговорите. Министрите обаче всеки един поотделно ще трябва да видят конкретните клаузи в договорите. И аз съм убеден, че тогава ще се даде зелен ход на тези два проекта, само ако те са изгодни за България. В крайния вариант, ако остана соло, господин Овчаров, тогава просто ще си подам оставката, но пак няма да защитя тези проекти. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН КУРТЕВ: Благодаря Ви, господин заместник министър-председател.
Имате думата, господин Овчаров, да изразите отношението си към отговора.

РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ): Благодаря на господин Жотев за емоционалното изказване и за оценките, които раздаде на енергетиците в България. Но все пак аз питах какви ще бъдат последствията за страната от тази сделка, а не за това как ще спасяваме всяка капка вода в България. Нещата са доста различни.
Всъщност сметката е много проста. Задължена да изкупува за 15 г. цялата енергия, произведена от "Марица-изток I" на цена 5 цента - господин Жотев, тези параметри са вече договорени и никакви преговори по тях повече не се водят. Вместо да изкупуват АЕЦ "Козлодуй" по 2 цента, Националната електрическа компания ще губи ежегодно 130 млн. американски долара. Сто и тридесет милиона! Цената на всеки квтч за всеки българин вследствие на тази сделка ще се увеличи с 1 ст. за всеки българин, за всеки квтч. Ако сега е 7 цента, от догодина тя ще струва 8 цента. Това е цената на този проект.
Този проект превръща Националната електрическа компания в перманентно губеща компания, неконкурентоспособна в региона. Никакви енергийни центрове и приказките няма да ни спасят. Този проект прави невъзможна либерализацията на пазара и конкуренцията и противоречи на всички европейски директиви за развитие на енергетиката. Този проект е грубо противоречие на препоръките на Световната банка и Международния валутен фонд. Интересно е кой ще ни финансира, след като те откажат да сътрудничат с нас.
Казах ви вече, че ЕС води тежки дела и ги печели. Ние ще плащаме.
Всъщност, вторият ми въпрос беше: коя е компанията, която държи останалите 12 процента? Същата тази компания се казва "3 С". Кои са нейните собственици? Собственици на тези 12 процента са господата Джакоб Менахем и българската фигура Константин Димитров, така нареченият Коко Димитров. Интересно е за какви заслуги тези двама господа получиха такъв подарък - 12 процента от един 1-милиарден проект. Заслугите, за които ги получиха, е, че те работят по лично указание - не на Вас, господин Жотев, Вие сте наистина външен човек - по лично указание на господин министър-председателя Иван Костов. (Председателят господин Иван Куртев дава сигнал, че времето изтича.)
Свършвам, господин Куртев.
И сега с експресното включване на тези проекти, започването на реализацията на тези американски проекти, господин министър-председателят просто си урежда предизборното посещение в Съединените американски щати. Цената, за съжаление, ще я плаща целият български народ петнадесет години оттук нататък. Благодаря. (Ръкопляскания от ДЛ.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН КУРТЕВ: Благодаря на господин Овчаров.
Имате думата, господин заместник министър-председател.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители!
Господин Овчаров, не съм съгласен с твърдението Ви, че този проект ще бъде неизгоден за нашата държава. Когато се инвестира в един проект, било то в ТЕЦ или ВЕЦ, трябва да има период от време, в който да се покрият инвестиционните разходи. Тогава цената на електроенергията се повишава.
Кое е важното? Важното е сумарно НЕК да не губи. И НЕК няма да губи. И в момента НЕК не е губеща компания и не мога да разбера защо Вие го казвате тук, от трибуната на парламента.
РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ, от място): Казала го е Световната банка, не аз.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Световната банка не е против реализацията на проекта "ТЕЦ Марица-изток I" и "ТЕЦ Марица-изток III". И това е абсурдно твърдение, господин Овчаров. Ако Световната банка беше против изграждането на "ТЕЦ Марица-изток I" и "ТЕЦ Марица-изток III", се задейства един много перфектен механизъм на координация. Не може да има мнение на Световната банка, което да е против такъв огромен проект и в същото време Международният валутен фонд да стои спокоен. Тогава Международният валутен фонд просто ще попита за експертиза Световната банка, тъй като там са експертите по енергетиката.
РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ, от място): Ето го документа. (Народният представител Румен Овчаров показва от място документ на заместник-министър председателя господин Петър Жотев.)
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Дори и двете институции да си затворят очите, тогава сработва механизмът на координация между Световната банка и Международния валутен фонд, от една страна, и европейските институции. Тогава се намесват и съфинансиращите институции от Япония, САЩ и т.н. Няма такова чудо, когато една държава може сама да решава, примерно да получава кредит от Световната банка или Международния валутен фонд и след това да си реализира политика в областта на енергетиката в такива огромни мащаби, която да не е координирана. Разбира се, това е проблем на всяко правителство, ако желае да реализира някой проект, който е против становището, в случая на Световната банка. Разбира се, този проект може да бъде реализиран, но просто няма да има финансовата подкрепа на Световната банка. Такова нещо до този момент няма и няма как да твърдите това нещо, тъй като всички представители на Международния валутен фонд и Световната банка заявяват публично, при всяко свое посещение, че България е една от страните, с които Международният валутен фонд и Световната банка работят най-добре. Това е факт.
Ако има такива забележки на експертите на Световната банка - специалисти по енергетиката, този проект очевидно, срещу него ще бъдат публично изразени тези резерви и България ще има проблеми с реализацията на този проект, ако той изисква външно финансиране, какъвто е случаят. Защото, освен една инвестиция около 200 млн. долара, която ще дойде от един от инвеститорите, всичко останало идва или по линията като кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие, или по линията на така наречената КFW, или от ОПИК. Това са трите финансиращи страни. И ако има такова противоречие между Световната банка и тях е абсурдно в този момент да не тече някъде скандал - било във Вашингтон, било в Брюксел или някъде другаде. Това е по въпроса.
И съвсем не съм се упражнявал по красноречие и съвсем заслужени са думите ми за развитието на енергетиката. Аз ви моля всеки един депутат наистина да си помисли за това, че може да допринесе да се промени становището на нашите партньори и от Европейския съюз, и от целия свят за това, че България не бива да мисли само за задоволяване на своите потребности от електроенергия. Защото, ако ние, със сегашните мощности или закърпени тук-там тези мощности, можем да посрещнем потребностите на нашата икономика за един по-дълъг период от време, какво пречи нашата енергетика да бъде в състояние да генерира и да изнася електроенергия? Защото вижте около нас - с изключение на Румъния, аз не виждам друга страна, която не е поискала износ на ток от България. Това е сравнително предимство за нашата енергетика. Ние го имаме, дори въпреки факта, че водните ресурси в нашата страна са недостатъчни.
Затова не мога да коментирам кой е поемал ангажимент пред кой Коко. Не познавам и този господин, както вчера казах, че не познавам така наречения банкер Славчо. Просто не ги познавам. В момента ми е поръчано да водя преговори по двата проекта - "ТЕЦ Марица-изток I" и "ТЕЦ Марица-изток III". Не зная кой какви ангажименти е поемал в миналото. Това, което ще се случи оттук нататък, е или успешно приключване на преговорите и стартиране на двата проекта - "ТЕЦ Марица-изток I" и "ТЕЦ Марица-изток III", или просто развод, надявам се, без скандали, с такива инвеститори с голяма репутация. Моят принос ще бъде да направя всичко възможно проектите да се реализират. Никога няма да прекрача обаче границите, когато биха били поставени под заплаха интересите на държавата. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: За процедура - господин Овчаров.
РУМЕН ОВЧАРОВ (ДЛ): Уважаеми господин председателстващ, тъй като господин Жотев каза, че няма такива документи, аз искам да му ги предоставя: "Меморандум за икономическата политика на правителството на България", 29 януари 2001 г., с. 9, господин Жотев. И също така "България кънтри икономик меморандум", тоест, "Меморандум за икономиката на страната", май 2000 г., с. 161, господин Жотев, на Световната банка. Ако Вие ги нямате тези документи, наистина мога да Ви ги предоставя. Предполагам, че ги имате, така че ги прочетете внимателно.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТЪР ЖОТЕВ: Имам ги.

 

3Е-news.net