Йордан Бакалов няма да оттегли оставката си
Секция: ПОЛИТИКА
05 Октомври 2015 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Бакалов няма да оттегли оставката си

/КРОСС/Директорът на служба „Военна информация" Йордан Бакалов е подал писмено оставката си пред министъра на отбраната Николай Ненчев.

Той е решен да напусне поста, въпреки днешните уверения на премиера Бойко Борисов, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето за промените в Закона за военното разузнаване, а при новото гласуване в Народното събрание, парламентарната група на ГЕРБ ще гласува срещу изискването за 10 години стаж в сферата на сигурността за заемане на поста.

„Естествено, че подадох оставка. Аз като каже нещо го правя", заяви Йордан Бакалов пред Епицентър.бг. Той допълни, че днес е имал среща с прекия си началник - военния министър Николай Ненчев и му заявил, че ще напусне поста.

Междувременно от пресцентъра на Министерство на отбраната съобщиха, че военният министър не е приел оставката на Йордан Бакалов. И премиерът Бойко Борисов защити директора на военното разузнаване и заяви, че по негова информация президентът ще наложи вето на текста от Закона за служба „Военна информация", свързан с условията за заемане на поста „директор".

Миналия четвъртък Народното събрание прие промени в Закона за военното разузнаване. В документа са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Втората възникна допълнително, след като в пленарната зала бе прието предложението на БСП депутата Таско Ерменков шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен.