А. Картър: Америка ще противостои на Русия в Сирия
Секция: СВЯТ
05 Октомври 2015 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
А. Картър: Америка ще противостои на Русия в Сирия

/КРОСС/ Американският министър на отбраната Аштън Картър съобщи за плановете на САЩ и техните съюзници да предприемат необходимите стъпки, за да противодействат на Русия във връзка с нейната операция в Сирия, добавяйки, че Америка е готова за сътрудничество с Москва, предава Bloomberg.

Русия ескалира войната в Сирия, като взeма на мушка умерената опозиция, предупреди Картър, цитиран Reuters. В реч по време на посещение в Испания Картър сравни опитите на Москва да укрепи режима в Дамаск с „привързване към потъващ кораб".

Съединените щати обсъждат с Турция нарушаването на въздушното й пространство от руски изтребител, участващ във военновъздушната кампания на страната си в Сирия, отбеляза той.

Тази седмица министърът на отбраната на САЩ е на обиколка в Европа, основна тема на разговорите му по време на която ще бъде борбата с тероризма и по-конкретно срещу джихадистката групировка „Ислямска държава". След Испания Картър ще посети Италия, Брюксел (за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в четвъртък) и Великобритания в петък.

На среща с испанския си колега Педро Моренес американският министър на отбраната каза, че кралството е било силен партньор на Съединените щати в Ирак и Афганистан, предаде ТАСС.
Моренес заяви, че САЩ имат ключово значение за сигурността на Испания.